AgroKlub.com

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Stočarstvo » Rastu otkupne cijene sirovog mlijeka!

Rastu otkupne cijene sirovog mlijeka!

Otkup mlijeka

Rastu otkupne cijene sirovog mlijeka!

Datum: 13.12.2017. 18:00 |

4

Kategorija:

Stočarstvo

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o otkupnoj cijeni mlijeka.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), rastu otkupne cijene mlijeka! Naime, kako navode, istovremeno s povećanjem kvalitete mlijeka (postotak masti i bjelančevina) od rujna ove godine na domaćem tržištu zabilježen je i porast otkupnih cijena mlijeka.

"Prosječna otkupna cijena sirovog kravljeg mlijeka realne kakvoće u listopadu ove godine iznosila je 2,42 kn/kg (32,05 €/100 kg) uz 4,0 posto mliječne masti te 3,43 posto bjelančevina što je porast za 5,2 posto u odnosu na cijene iz rujna. U odnosu na lanjske cijene, kada su zabilježene najniže otkupne cijene mlijeka unazad nekoliko godina, cijene mlijeka u listopadu ove godine bile su više za 6,98 posto", navode iz TISUP-a.

Nadalje, kažu, od početka 2017. godine otkupne cijene mlijeka na hrvatskom tržištu pratile su trend prosječnih otkupnih cijena na EU tržištu, ali na nižim cjenovnim razinama. U odnosu na prosječnu cijenu mlijeka na razini EU cijene mlijeka na RH tržištu bile su u prvoj polovici godine niže, za 4,5-10 posto, a značajnijim porastom cijena mlijeka na europskom tržištu, od kolovoza do listopada, bile su niže i do 16 posto.

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u listopadu 2017. iznosila je 37,43 c / kg što je za 1,6% više u odnosu na rujan te 25% više u odnosu na isti mjesec 2016. U odnosu na druge zemlje EU, Hrvatska se svrstala u kategoriju zemalja s nižom otkupnom cijenom pri čemu Španjolska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Portugal bilježe slične ili niže cijene od hrvatskih.

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,52 kn/kg) ukazuje na daljnji porast cijena na domaćem tržištu, zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Broj pregleda članka: 3324; Uspješnost članka: 179.2

Izvor: Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi

Tagovi: Otkup, Mlijeko, Cijene, TISUP

Ključne riječi članka: rastu, otkupne, cijene, sirovog, mlijeka, mlijeka, cijene, cijena, posto, odnosu, tržištu, godine, otkupne, tisup, listopadu, otkupnih, cijene mlijeka, otkupne cijene, cijena mlijeka, otkupnih cijena, otkupne cijene mlijeka, prosječna otkupna cijena, otkupnih cijena mlijeka, rastu otkupne cijene


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!