• Otkup mlijeka
  • 13.12.2017. 18:00

Rastu otkupne cijene sirovog mlijeka!

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o otkupnoj cijeni mlijeka.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 3.774
  • 200
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), rastu otkupne cijene mlijeka! Naime, kako navode, istovremeno s povećanjem kvalitete mlijeka (postotak masti i bjelančevina) od rujna ove godine na domaćem tržištu zabilježen je i porast otkupnih cijena mlijeka.

"Prosječna otkupna cijena sirovog kravljeg mlijeka realne kakvoće u listopadu ove godine iznosila je 2,42 kn/kg (32,05 €/100 kg) uz 4,0 posto mliječne masti te 3,43 posto bjelančevina što je porast za 5,2 posto u odnosu na cijene iz rujna. U odnosu na lanjske cijene, kada su zabilježene najniže otkupne cijene mlijeka unazad nekoliko godina, cijene mlijeka u listopadu ove godine bile su više za 6,98 posto", navode iz TISUP-a.

Nadalje, kažu, od početka 2017. godine otkupne cijene mlijeka na hrvatskom tržištu pratile su trend prosječnih otkupnih cijena na EU tržištu, ali na nižim cjenovnim razinama. U odnosu na prosječnu cijenu mlijeka na razini EU cijene mlijeka na RH tržištu bile su u prvoj polovici godine niže, za 4,5-10 posto, a značajnijim porastom cijena mlijeka na europskom tržištu, od kolovoza do listopada, bile su niže i do 16 posto.

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u listopadu 2017. iznosila je 37,43 c / kg što je za 1,6% više u odnosu na rujan te 25% više u odnosu na isti mjesec 2016. U odnosu na druge zemlje EU, Hrvatska se svrstala u kategoriju zemalja s nižom otkupnom cijenom pri čemu Španjolska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Portugal bilježe slične ili niže cijene od hrvatskih.

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,52 kn/kg) ukazuje na daljnji porast cijena na domaćem tržištu, zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures


Izvori

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijene Mlijeko Otkup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi