Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčja vuna
  • 05.11.2015. 14:45

Raste li ovčja vuna zauvijek?

Što ako ovca nikada ne bude ostrižena? Hoće li vuna rasti zauvijek? Je li to zdravo? Je li to greška evolucije?

  • 661
  • 21
  • 0

Nedavno je do javnosti dospjela priča o izgubljenoj australskoj ovci imena Chris koja je pet godina živjela u divljini, a sa koje je u trenutku pronalaska skinuto 24 kg vune. Ovca pod imenom Shrek također se nije voljela šišati. Tako se šest punih godina ovca skrivala u špilji, a njezina vuna je bujala i bujala. Kada je pronađena, njezini vlasnici nisu mogli vjerovati da je to njihova ovca. Ličila je na ogromnu vunenu kuglu.

Kada je Shrek napokon lišen svoje težine, u vuni je bilo dovoljno materijala za 20 muških odijela. No, što ako ovca nikada ne bude ostrižena? Hoće li vuna rasti zauvijek? Je li to zdravo? Je li to greška evolucije?

Domaćim ovcama vuna raste zauvijek

Sa izgubljene merino ovce skinuli 42 kg vune!

Novinari modernfarmer.com upitali su to stručnjaka za ovce. On im je na to jednostavno odgovorio - da. Za domaće ovce, kao što je merino, vrijedi pravilo da će vuna nastaviti rasti sve dok ju netko ne ostriže. Domaće ovce su evoluirale s obzirom na suživot s ljudima. Primitivne ovce, kao što je kanadski muflon na zapadu, još uvijek skidaju svoju vunu svake godine. A domaće ovce, one koje se uzgajaju primarno zbog mesa, će isto tako same od sebe periodično skinuti nešto vune. Ali kod većine postoji kontinuiran cjelogodišnji rast vune.

Primitivne ovce u divljini periodično skidaju vunu

Na pitanje postoje li negativne posljedice po zdravlje kada vuna raste toliko dugo bez striženja, odgovara kako je moguće da dođe do toplotnog stresa, kao i problema s pokretanjem ukoliko se dogodi da ovca legne na leđa pa se ne može okrenuti.

"Ovce se ne vole šišati. To je kao kad idete kod zubara. Kad bi samo znale koliko je to dobro za njih. No sa starijima nema problema, znaju rutinu, opuste se, a kada je strigač dovoljno iskusan - sve bude gotovo za tri do četiri minute, bez boli", kaže stručnjak za ovce sa Sveučilišta u Wisconsinu.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Ovčja vuna Merino ovce Dave Thomas Domaće ovce Shrek Modernfarmer Kanadski muflon Štriganje ovaca Skidanje vune Teret vune


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić