• Epidemija ptičje gripe
  • 27.01.2017. 18:00

Raste broj zaražene peradi u Europi

Od listopada 2016. godine do danas zabilježeno je gotovo 1.000 slučajeva ptičje gripe u Europi

  • 1.924
  • 239
  • 0

Influenca ptica u ovoj sezoni poprimila je široke pandemijske razmjere u EU, vidljivo je iz dokumenta Europske komisije, koji je sačinila posebna radna skupina čiji je cilj regulacijom kontrolirati i suzbiti ovu bolest.

Od listopada prošle godine pa sve do danas evidentirano je 996 pojava virusa ptičje gripe na tlu Europe, koje su izazvale ogromne štete ekonomiji i populaciji različitih vrsta ptica.

Ptičja gripa, grafički prikaz

U čak 20 zemalja Europske unije je u posljednja 4 mjeseca zabilježena pojavnost virusa HPAI H5N8, a najveći broj evidentiranih slučajeva zaraze je u Njemačkoj (259), Mađarskoj (247) i Francuskoj (165). Bez obzira na veliku pažnju javnosti i medijsku pompu u Hrvatskoj je povrđeno tek 10 mjesta kontaminacije što je daleko manje od prosjeka EU.

Ptičja gripa u EU

Znanstvenici već duže vrijeme prate ovu pojavu i poznato je kako virus dolazi na tlo Europe migracijama ptica - uglavnom sa istoka iz pravca Azijskog kontitenta.

Procjenjuje se da je u ovoj sezoni preventivno eutanizirano 2 milijuna jediniki, što zabinjava poljoprivrednike i znanstvenu zajednicu koja od Europske komisije traži veću ulogu u regulaciji ovog područja.


Tagovi

Ptičja gripa EU Influenca


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Napokon mrkvica u zemlji, nadam se uspješnom eksperimentu.
I peršin sam na trakice stavila.
#mojepovrće