• Q groznica
  • 05.07.2019. 10:30
  • Rašćani

Q groznicom zaraženo 275 ovaca, strahuje se da je broj i veći

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi.

Foto: Pixabay/Uschi_Du
  • 772
  • 68
  • 0

Prema informacijama Veterinarske stanice Tomislavgrad u susjednoj BiH, do sada je kod 275 ovaca iz tri različita stada dijagnosticirana Q groznica u mjestu Rašćani. Pretpostavlja se da ta brojka vjerojatno nije konačna jer se čekaju rezultati analize ovaca iz četvrtog stada.

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi. Simptomi atipične upale pluća koji se javljaju kod zaraženih Q groznicom, mogu se lako pogrešno prepoznati kao simptomi gripe, što može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja srca, no vlasnici ovaca kažu kako već mjesecima od mjerodavnih čekaju odgovor što učiniti sa zaraženim životinjama.

Što hitnija eutanazija?

Tamošnje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vlasnicima je preporučilo što hitniju eutanaziju zaraženih životinja te ih uputilo na županijske institucije, prenosi klix.ba, dok su iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije rekli da je ovaj problem u "fazi rješavanja".

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad ističu kako je najveći problem što je pravilnik o postupanju u slučaju Q groznice stavljen izvan snage 2014. godine, pa je nejasno po kojem zakonu treba postupiti, odnosno tko će snositi troškove i osigurati odštetu vlasnicima zaraženih životinja.

Prisjetimo se, prošle je godine izbila epidemija bruceloze u Općini Kiseljak kada je oboljelo petero ljudi, 117 ovaca, pet koza i jedan pas, a veliki broj vlasnika ovaca, koza i drugih životinja nisu pristupili uzorkovanju. Zato su donijeli odluku da svi vlasnici životinja obave analizu jer je situacija puno teža. Bolest se prenijela i na ljude. Bilo je puno oboljelih i na razini kantona, prema neslužbenim podacima njih 40, dok je na područje općine Bratunac otkrivena bruceloza i Q groznica. 


Tagovi

Q groznica Zaraza Ovce Tomislavgrad Eutanazija Odšteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I to smo priveli svome kraju.
Lagano spremni za zimu (ak’ je bude uopće).

#zimnica