Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na stoku
  • 13.02.2018. 07:30

Puštaju pse da naganjaju i ozljeđuju stoku, farmeri broje velike štete

U Velikoj Britaniji čak 7% vlasnika pasa priznaje da puštaju pse da naganjaju koze i ovce. Posljedica su štete od 1,6 milijuna funti. Prijeti im rigorozno kažnjavanje.

  • 917
  • 97
  • 0

Raste zabrinutost ovčara u Velikoj Britaniji jer je čak 7% vlasnika pasa priznalo da dopuštaju svojim kućnim ljubimcima da progone stoku. Ovakvo neodgovorno ponašanje vlasnika pasa prošle je godine u Velikoj Britaniji uzrokovalo troškove od 1,6 milijuna funti što je rekordna razina. 

Pored 7% vlasnika pasa koji u ruralnim područjima puštaju svoje ljubimce da naganjaju stoku i tako ih plaše i povrjeđuju, njih 60% kaže da puštaju svoje pse da lutaju bez povodca, piše Farmers Guardian koji je pokrenuo kampanju na društvenim mrežama kako bi se spriječilo takvo ponašanje. 

Stručnjak za ruralna područja Tim Price kaže kako su napadi pasa najgora noćna mora stočara. 

Nenaplativa šteta 

"Osiguranje može pokriti troškove za ubijenu ili za liječenje ozlijeđene životinje, ali ne i kada napadnuta ovca ili koza zbog napada izgubi janje ili jare", naglašava Price. 

U napade na stoku često su bili uključeni haskiji, ali i drugi psi koji bi pobjegli vlasnicima pa završili na pašnjacima plašeći stoku. Stoga se u Velikoj Britaniji govori o povećanju kazne za neodgovorne vlasnike pasa i to do 1.000 funti s mogućnošću povećanja za trajne ili ponovljene prekršitelje. 

Budući da počinje sezona janjenja, stočari se pozivaju da redovito provjeravaju svoja stada i prijavljuju neodgovorne vlasnike koje puštaju svoje pse bez nadzora. Također, mogu se uključiti i na kampanju na društvenim mrežama koristeći hashtagove #sheepworrying, #FGTakeTheLead i #ruralcrime.

Foto: Bigstockphoto/Brian Clifford


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ruralni kriminal Napad na stoku Sheepworrying FGTake TheLead Ruralcrime Ovčarstvo Kozarstvo Tim Price Psi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]