Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.11.2022. 18:00

Ptičja gripa u Mađarskoj - usmrćeno 1.250 gusaka

Na dvije farme utvrđen je patogeni soj virusa H5N1. Uvedene su i nove mjere

Foto: Depositphotos/dvoevnore
  • 356
  • 29
  • 0

Mađarski laboratorij Nacionalnog ureda za sigurnost hrane Nébih potvrdio je visoko patogeni virus ptičje gripe na dvije farme u županiji Bač-Kiskun. 

Uzgajivač u mjestu Bugac je u jatu od 450 jedinki primijetio porast mortaliteta i simptome poremećaja živčanog sustava. U mjestu Kiskunmajsa, 30 km južnije, bolest se pojavila u jatu od 800 gusaka. Laboratorij Nebih je u oba slučaja potvrdio podtip virusa H5N1.

Zaražene guske su usmrćene. 

Ponovna pojava epidemije je rezultirala primjenom novih mjera koje se odnose na kretanje. Obavezno je držanje peradi u zatvorenom prostoru na komercijalnim farmama u dvije županije. 

Potvrđen novi slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj

Naime, određena je zaštitna zona u radijusu od 3 km oko zaraženih gospodarstava, kao i zona nadzora, koja se proteže i na teritorij županije Čongrad-čanadska.

U ovim županijama, a na područjima koja nisu zahvaćena ograničenjem, zabranjeno je unošenje i prijevoz peradi. Izuzetak je transport za hitno klanje. U tom slučaju je obavezno 72 h ranije poslati briseve s 20 kloaka i 20 ždrijela u Nébihov dijagnostički laboratorij. 

U više županija, za komercijalne farme vrijedi pravilo držanja peradi u zatvorenom prostoru. Na drugim, manjim gospodarstvima se preporuča hranjenje i pojenje na natkrivenom mjestu, kako hranilice i pojilice ne bi došle u dodir s divljim pticama koje mogu prenijeti virus. 

U cijeloj zemlji na snazi je obavezno testiranje prije transporta peradi.


Tagovi

Mađarska Ptičja gripa Perad H5N1 Farma gusaka Usrmćena perad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]