AgroKlub.com

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Stočarstvo » Ptičja gripa se i dalje širi Francuskom

Ptičja gripa se i dalje širi Francuskom

Virus H5N8

Ptičja gripa se i dalje širi Francuskom

Datum: 04.01.2017. 09:00

Kategorija:

Stočarstvo

Francuska je potvrdila više od 80 slučajeva zaraze domaće peradi, no svi su dosad zabilježeni u jugozapadnim dijelovima zemlje. Sada se pojavila i na zapadu zemlje.

Ptičja gripa pojavila se i u francuskoj pokrajini Deux-Sevres na zapadu zemlje, regiji koja do sad nije bila pogođena zarazom. Laboratorijski nalazi dokazali su virus H5N8 među peradi na seoskim imanjima te na farmi peradi u dva ruralna područja nedaleko od grada Niorta, piše agweek.

Virus H5N8 izrazito je zarazan i od kraja prošle godine se proširio brojnim europskim zemljama. Francuska je potvrdila više od 80 slučajeva zaraze domaće peradi ptičjom gripom, no svi su dosad zabilježeni u jugozapadnim dijelovima zemlje. Zemlja koja je najveći proizvođač peradi u Europskoj uniji, i prije godinu dana je ozbiljno pogođena ptičjom gripom što je dovelo do zabrane uzgoja pataka i gusaka u državi poznatoj po proizvodnji jetrene paštete.

Protekloga tjedna različiti sojevi ptičje gripe pogodili su i Aziju. Zbog zaraze su usmrtili milijune peradi u Južnoj Koreji i Japanu. U Kini je, pak, i nekoliko ljudi zaraženo ptičjom gripom.

Foto: Pixabay/skeeze

Broj pregleda članka: 1233; Uspješnost članka: 74.65

Tagovi: Francuska, Ptičja gripa

Ključne riječi članka: pticja, gripa, se, i, dalje, siri, francuskom, peradi, gripom, ptičjom, ptičjom gripom


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!