Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus H5N8
  • 04.01.2017. 09:00

Ptičja gripa se i dalje širi Francuskom

Francuska je potvrdila više od 80 slučajeva zaraze domaće peradi, no svi su dosad zabilježeni u jugozapadnim dijelovima zemlje. Sada se pojavila i na zapadu zemlje.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 1.262
  • 136
  • 0

Ptičja gripa pojavila se i u francuskoj pokrajini Deux-Sevres na zapadu zemlje, regiji koja do sad nije bila pogođena zarazom. Laboratorijski nalazi dokazali su virus H5N8 među peradi na seoskim imanjima te na farmi peradi u dva ruralna područja nedaleko od grada Niorta, piše agweek.

Virus H5N8 izrazito je zarazan i od kraja prošle godine se proširio brojnim europskim zemljama. Francuska je potvrdila više od 80 slučajeva zaraze domaće peradi ptičjom gripom, no svi su dosad zabilježeni u jugozapadnim dijelovima zemlje. Zemlja koja je najveći proizvođač peradi u Europskoj uniji, i prije godinu dana je ozbiljno pogođena ptičjom gripom što je dovelo do zabrane uzgoja pataka i gusaka u državi poznatoj po proizvodnji jetrene paštete.

Protekloga tjedna različiti sojevi ptičje gripe pogodili su i Aziju. Zbog zaraze su usmrtili milijune peradi u Južnoj Koreji i Japanu. U Kini je, pak, i nekoliko ljudi zaraženo ptičjom gripom.

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

Ptičja gripa Francuska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]