Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američke farme
  • 27.03.2024. 07:30

Ptičja gripa otkrivena u mlijeku, krave pokazale dva simptoma bolesti

Ova otkrića u mlijeku i mliječnim kravama pokazuju širok doseg virusa, koji je utvrđen u jatima peradi i sisavcima širom svijeta

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 545
  • 103
  • 0

U uzorcima mlijeka prikupljenim s dvije farme u Kanzasu i jedne u Teksasu otkriven je virus ptičje gripe, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), navodeći kako je test brisa goveda s još jedne teksaške farme bio pozitivan. Nepasterizirani, klinički uzorci, koji su bili pozitivni na visokopatogenu ptičju gripu, uzeti su od bolesnih grla, javlja Reuters.

Ova otkrića u mlijeku i mliječnim kravama pokazuju širok doseg virusa, koji je utvrđen u jatima peradi i sisavcima širom svijeta. USDA, zajedno s Agencijom za hranu i lijekove (FDA) i Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), istražuje mliječna grla u Kanzasu, Teksasu i Novom Meksiku, koja su pokazala simptome bolesti, uključujući smanjenu proizvodnju mlijeka i slab apetit.

Pretpostavlja se da su divlje ptice prenijele virus na goveda (Foto: Vedran Stapić)

Na temelju otkrića iz Teksasa, pretpostavlja se da su divlje ptice, koje su širile virus globalno, virus prenijele na stoku, navodi USDA, a dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju da je rizik od infekcije ljudi nizak. Američka vlada je priopćila da se mlijeko od bolesnih krava preusmjerava ili uništava kako ne bi ušlo u zalihe hrane. Za mlijeko koje ulazi u međudržavnu trgovinu, provodi se proces pasterizacije koji uništava bakterije i viruse poput gripa, navodi USDA.

"U ovoj fazi nema zabrinutosti za sigurnost komercijalne opskrbe mlijekom, ovakve okolnosti ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača", navodi agencija, dodavši kako to ne bi trebalo utjecati ni na cijene mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda.

Grupacije američke mliječne industrije pozvale su uvoznike da ne zabranjuju ili ograničavaju isporuke mliječnih proizvoda zbog otkrivanja virusa.


Tagovi

Ptičja gripa Virus u mlijeku Kanzas Teksas Mliječna grla USDA


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]