Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 27.11.2020. 18:00

Ptičja gripa ne jenjava: U Poljskoj eutanazirano više od 900.000 nesilica

Virus ptičje gripe soja H5N8 pronađen je na peradarskoj farmi u poljskom selu Wroniawy, a sva zaražena perad je usmrćena.

Foto: Depositphotos/maddas
  • 203
  • 48
  • 0

Do sada je ptičja gripa rezultirala smrću ili eutanazijom najmanje 1,6 milijuna pilića i pataka u Europi. Nove vijesti o zarazi ovim virusom stižu iz Poljske.

Izbijanje influcence otkriveno je početkom tjedna u zapadnom dijelu te zemlje, a njihova državna novinska agencija PAP izvještava da je virus soja H5N8 u selu Wroniawy, 33. puta otkriven u toj državi ove godine. Riječ je o farmi na kojoj se uzgaja 930.000 kokoši nesilica, a sve su eutanazirane. 

Dodatan problem je što su u blizini polja na kojima obitavaju mnoge divlje ptice, pogotovo guske koje bi ga mogle prenijeti na domaće životinje.

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Sličan slučaj dogodio se ove jeseni i u Nizozemskoj. Ta je država najveći EU izvoznik peradi, a gotovo pola milijuna brojlera je uginulo ili eutanazirano kako bi se spriječilo širenje virusa.

Virus raširen u cijeloj Europi, ali i Aziji

Ovaj se zarazan i smrtonosan oblik ptičje gripe brzo širi Europom i dovodi peradarsku industriju u stanje pripravnosti zbog prethodnih izbijanja.

Do sada je pronađen u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Irskoj, Švedskoj, a od prošlog tjedna i u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj. Pogođene su i Rusija i Kazahstan, a reuters javlja da je ovaj tjedan pronađen i kod divljih labudova u kineskoj provinciji Shanxy.

Ptičja gripa potvrđena u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma purana

Broj usmrćene peradi u Rusiji je dostigao 1,8 milijuna do kraja listopada. Također je stradalo gotovo 1,6 milijuna na jednom gospodarstvu u blizini Kazahstana, pokazuju podaci Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Peradarska industrija trpi ekonomske posljedice

Iako je većina pronađenih slučajeva do sada uključivala zarazu divljih ptica, u zadnje vrijeme se bilježi sve veći broj proboja virusa i na farme. To bi uvelike moglo usporiti božićnu prodaju na kraju godine, što bi moglo pogoditi cijelu peradarsku industriju i uzorkovati značajne ekonomske gubitke.

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovdje.

"Rizik od prenošenja virusa divljim pticama je veći nego u posljednje dvije godine, jer u Europi postoje njegovi različiti tipovi“, rekla je za reuters glasnogovornica Instituta Friedrich Loeffler.

Glavni soj u Europi ove godine je H5N8, koji je značajno utjecao na smrtnost peradi 2016. i 2017. godine, ali bilo je i slučajeva pojave tipa H5N5 i H5N1.

U dvije županije na snazi su posebne mjere suzbijanja i širenja influence ptica

Iako je rizik za ljude mali, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ovog je tjedna izjavila da stanje treba pažljivo pratiti, a poznato je da je soj H5N1 zarazan i za ljude.


Tagovi

Ptičja gripa Virus H5N8 Poljska Eutanazija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]