Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 02.10.2020. 07:30

EU u pripravnosti zbog ptičje gripe - stiže iz Rusije i Kazahstana?

Virus ptičje gripe je pronađen u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu. Budući da se iz tih regija širi prema sjevernoj i istočnoj Europi, EFSA poziva države članice na oprez.

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 219
  • 73
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) poziva zemlje EU na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičje gripe.

Upozorenje slijedi nakon što je virus visoko patogene ptičje gripe pronađen na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, iz tih se regija on u jesen zbog migracije vodarica širi prema Europi.

Pad temperature uzrokuje brzo širenje 

Sjeverna i istočna Europa vjerojatno će biti prve pogođene s obzirom na prijašnje iskustvo. Kada je bolest otkrivena na istom području Rusije u ljeto 2005. i 2016. godine, epidemija je uslijedila upravo na sjeveru i istoku našeg kontinenta. 

Ako se to ponovi i ove godine, očekuje se da će virus stići na jesen ili zimu. Također EFSA napominje da je moguće i naknadno širenje u zemlje južne i zapadne Europe.

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Zemljama članicama EU je preporučeno da poduzmu sve mjere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i povećaju mjere biološke sigurnosti na farmama. Također da upozore pružatelje veterinarskih i zdravstvenih usluga za zaštitu divljih životinja na vjerojatan rizik i pozovu ih na promatranje te brzo testiranje mrtvih ili bolesnih ptica.

Širenje virusa vjerojatno će biti potaknuto iznenadnim i trajnim padom temperatura u središnjoj Rusiji i Kazahstanu. Naime, nekoliko studija pokazuje da su hladni vremenski uvjeti doveli do njegovog brzog širenja na zapad od strane zaraženih ptica selica tijekom epidemija od 2005. do 2006. i 2016. do 2017. godine.

Pratite stanje peradi

Zaraza domaće peradi uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ptičje gripe kod peradi su: 

  • Iznenadna smrt 
  • Ljubičaste promjene boje podbradnjaka, krijeste i nožica
  • Otečena glava, kapci, krijesta, podbradnjak i zglobovi
  • Jaja s mekom ili izobličenom ljuskom
  • Smanjena nesivost
  • Nedostatak energije, apetita i koordinacije
  • Proljev, iscjedak iz nos, kašalj ili kihanje
  • Nakostriješeno perje
  • Bolesna životinja pije previše vode 

Ptičja gripa na granici? Znate li preventivne mjere u slučaju da se pojavi u Hrvatskoj?

Bolest se pojavljuje uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik prijenosa ovog virusa na ljude vrlo nizak.

Međutim, kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru, savjetuje im se da ne diraju uginule ptice bez nošenja odgovarajuće osobne zaštitne opreme.

Također, pojava virusa može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i omesti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje.


Tagovi

Ptičja gripa Europska unija EFSA Širenje virusa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo