• Ptičja gripa
  • 14.01.2020. 13:30

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Na farmi gusaka u Poljskoj i farmi purana u Mađarskoj prijavljena je pojava ptičje gripe, a riječ je o visoko patogenom soju virusa H5N8.

Foto: Pixabay/Birgit Rohrs
  • 2.819
  • 184
  • 0

Nova pojava virusa ptičje gripe prijavljena je jučer u Poljskoj čime je od prosinca u toj zemlji zabilježeno više od 10-ak slučajeva.

"Šest tisuća gusaka na farmi je potrebno eutanizirati, a državna veterinarska inspekcija već je poduzela korake", rekao je za reuters glasnogovornik regije Velikopoljska, Tomas Stube.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8, koja predstavlja prijetnju i za ljudsko zdravlje.

Zabilježen je i slučaj ptičje gripe na mađarskoj farmi purana gdje će biti eutanizirano oko 53.500 purana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od 10 km provjerit će se sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.

Smrtnost među zaraženom peradi se povećala i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičju gripu, a vetarinari upozoravaju da se perad drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama, piše farmer.pl.

Podsjećamo, prije oko dva tjedna pričja gripa ovog tipa zahvatila je farmu purana u Poljskoj kada je eutanizirano oko 40.000 tih životinja zbog zaraze, a u opasnosti je bilo oko 350.000 poljske peradi.

Epidemija ptičje gripe: 350.000 poljske peradi u opasnosti

Prošlomjesečnoj epidemiji peradi u Poljskoj, najvećem europskom proizvođaču peradi, prethodila je epidemija 2017. godine. Mađarsku je zadnji puta pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripe ovog tipa harao Europom, koji je tada pogodio i Hrvatsku.

Ptičja gripa se širi Europom


Tagovi

Ptičja gripa Poljska Farma gusaka Perad


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Često puta ne primjećujemo da smo okruženi prekrasnim prizorima na dohvat ruke. Treba samo zastati i... Pročitaj cijelu bilješku »