Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 30.10.2020. 15:00

Ptičja gripa diljem EU - Ministarstvo poljoprivrede objavilo preporuke uzgajivačima

Zbog sve većih slučajeva diljem Europe, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je preporuke uzgajivačima peradi.

Foto: Bigstock/ kharhan
  • 574
  • 141
  • 0

Zbog sve više slučajeva ptičje gripe diljem Europe, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je preporuke uzgajivačima peradi.

Tako se posjednicima preporučuje onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama, što je više moguće. S obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima i bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim, posebno vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa) te ih držati u zatvorenim ili ograđenim nastambama. 

Posjednici su također dužni:

  • obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, 
  • obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije, 
  • za posjednike s 5.000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20).   

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) te krvarenja krijeste i podbradnjaka. 

Šteti profitabilnosti i onemogućuje trgovinske razmjene

Kako navode, od 1. siječnja  do 29. listopada 2020. godine potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj (9 gospodarstava), Poljskoj (32 gospodarstva), Slovačkoj (3 gospodarstva), Češkoj (2 gospodarstva), Njemačkoj (3 gospodarstva), Rumunjskoj (2 gospodarstva), Mađarskoj (273 gospodarstva), Ukrajini (1 gospodarstvo) i Nizozemskoj (1 gospodarstvo). Tijekom 2020. godine VPIP je potvrđena u divljih ptica u Poljskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. 

Bolest se može manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti kao i pogođenoj vrsti. Virusi influence tipa A utvrđeni su u brojnih vrsta ptica i sisavaca, no prirodni domaćin ovih virusa su divlje ptice koje žive uz vodu. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća. 

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i onemogućiti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. U slučaju pojave bolesti usmrćuje se sva perad na zaraženoj farmi i uništavaju se svi proizvodi koji potječu od zaraženih životinja, stoji u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ptičja gripa VPIP Preporuke Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.