Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.10.2008.

Prvo tele iz embrio-transfera u Vrbovcu

  • 1.892
  • 91
  • 0

Vrbovečki uzgajatelji goveda posljednjih nekoliko godina puno ulažu u genetsko poboljšanje svojih stada. Kod većine se krave osjemenjuju sjemenom samo vrhunskih bikova, a najodlučniji su se upustili i u projekt embrio-transfera.

Prvi opipljivi rezultat toga projekta ovo je tek rođeno tele. Naizgled ništa posebno, no genetska vrijednost ove životinje potencijalno je izuzetna - sami vrh uzgoja simentalca Europe. U staji inženjera Slavka Jambrišaka u Vrbovcu oteljeno je 10.10.2008. godine prvo tele iz projekta embrio-transfera Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Vrbovec. Prvo pa žensko - odlično! Inženjer Slavko Jambrišak predsjednik je Hrvatskog saveza uzgajivača simentalskog goveda (CroSim), a vrbovečka udruga jedna je od najaktivnijih u Savezu (i šire), poglavito u aktivnostima genetskog unaprjeđenja goveda simentalske pasmine. Upravo je pri završetku vrlo zahtjevan projekt provođenja embrio-transfera kod 8 uzgajivača s vrbovečkog područja u kojemu će biti implantirano ukupno 42 embrija vrhunske genetske kvalitete. Projekt izravno provode stručnjaci Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske dr. Zvonimir Tuček i dr. Mario Matković i rezultati su iznad svih očekivanja. Vrbovečkoj udruzi u financiranju ovog i drugih projekata izdašno pomaže Zagrebačka županija, a uključio se i Grad Vrbovec potporom uzgajivačima sa svojega područja.

Zagrebačka županija jedina je u Hrvatskoj koja daje subvencije uzgajivačima goveda za provedbu embrio-transfera. Osim ovoga projekta, već više od 3 godine na vrbovečkom se području provodi i Projekt osjemenjivanja krava samo vrhunskim, pouzdano testiranim bikovima. Prvi rezultati toga projekta mogu se vidjeti u mnogim stajama vrbovečkog područja, a to su krave u prvoj laktaciji - kćeri vrhunskih bikova njemačko-austrijskog uzgoja Weinold-a i Dionis-a, a slijede kćeri i drugih odličnih bikova.

Ozbiljni vrbovečki stočari odlučili su na najkvalitetniji način ulagati u genetsko poboljšanje svojih stada jer sva druga ulaganja u govedarstvu, a danas su ona izuzetno visoka, nemaju opravdanja, niti su održiva bez značajnog popravljanja kvalitete krava - osnovnog sredstva za proizvodnju. Kvaliteti uzgoja se u prošlosti nije pridavala dovoljna pažnja pa je to danas postalo jedno od glavnih „uskih grla“ u nastojanjima ozbiljnog razvoja govedarstva u našoj zemlji.

O genetskom unaprjeđenju goveda u Hrvatskoj izuzetno se malo priča i piše, a o embrio-transferu čak postoje i određene predrasude, pa čak i potpuno kriva shvaćanja. Prevladavaju, nažalost, vrlo površne i paušalne ocjene tipa: „...nije to za nas, nemamo mi uvjete za takvu genetiku ili imaju naši stočari odličnu genetiku, samo ne znaju hraniti krave...“ To su vrlo opasne ocjene i dovode do skretanja pažnje uvijek u krivom smjeru (prečesto smo izvan teme) i do zanemarivanja osnovnih stručnih načela. Nepobitna je činjenica da se u našoj zemlji već dugo zanemarivala važnost genetskog unaprjeđenja, a rezultati su vidljivi u svakoj staji i na svakom koraku.

Embrio-transfer je danas sredstvo kojime bi mogli dosta brzo (u uzgoju ne ide ništa preko noći) uhvatiti priključak s najboljim uzgojima iz kojih danas uvozimo ogromnu količinu genetskog materijala (nažalost, najviše njihovog balasta). Projekte slične ovima, koje je osmislila i provodi vrbovečka udruga, trebalo bi maksimalno podržati na svim razinama pa bi kroz razumno vrijeme mogli prestati biti ovisni o uvozu. Jedino se korištenjem vrhunskih bikova i embrio-transferom može „dobiti“ ono najbolje što su vodeći uzgoji stvorili (mukotrpnim radom desetljećima). A kako izgleda to najbolje, zorno prikazuje pedigree ovog tek rođenog teleta s početka priče:

Majka teleta: MONSUN (rođ. '95.) - bikovska majka u uzgojnom programu Bavarske
GZW 114, MW 110 (+199 +0,41 -0,07)
Ø 5 lakt. 9.715 kgM 4,65%mm 3,60%mp
max. lakt. 10.346 kgM 4,91%mm 3,64%mp
ZZ 110, DMG 102, ZKZ 4/349 (0)
ext. 01/ 9 9 7 9, KH 148

Pojašnjenje: krava izrazite proizvodnje i vrhunskog sastava mlijeka, odličnog fitnesa i super eksterijera - rezultat ukupna uzgojna vrijednost GZW 114 - odlično za kravu '95. godište; uz vrlo visoku proizvodnju kroz 5 laktacija, krava je ostvarila izuzetnu plodnost - prosječno međutelidbeno razdoblje 349 dana (bez pregona); zdravlje vimena i protok mlijeka iznadprosječni; u prvoj laktaciji krava je linearno (1-9) ocijenjena i postigla je vrhunske ocjene: okvir, mišićavost i vime maksimalne ocjene (9), što vrlo rijetke krave postižu, te noge vrlo dobra ocjena (7); visina križa 148 cm.

Majka ove krave (Mieze), dakle baka po majci teleta o kojemu je riječ, također je bila vrhunska krava: ostvarila je 7 laktacija s maksimalnom proizvodnjom od 7.512 kg mlijeka u laktaciji (prije 15 godina) te prosječno međutelidbeno razdoblje od 350 dana (također bez pregona); zdravlje vimena i protok mlijeka bili su iznadprosječni, a eksterijer odličan: 9-8-7-7, visina križa 145 cm.

Otac krave Monsun, dakle djed po majci teleta sa slike, bio je čuveni njemački bik Romen (linija Rom-Romulus-Roxi). Romen je bio izuzetno uspješan bikovski otac (testirano čak 109 sinova, puno vrhunskih) i izuzetno cijenjen bik među uzgajivačima - ostavio je preko 25.000 kćeri u populaciji. Tu liniju odlikuju izrazita mliječnost sa super perzistencijom, protokom mlijeka i cjelokupnim fitnesom, nešto manji okviri te odlične noge i vime.

Otac teleta: WEINOLD (rođ. '99.) - bikovski otac u svim uzgojnim programima
GZW 138 (97%), MW 129 (99%) +770 +0,27 +0,15
FW 112 (99%), FIT 113 (93%)
ext. 100-90-117-107 (99%)

Pojašnjenje: otac ovog teleta, bik Weinold (linija: Weinox-Horwein-Horror) čuveni je njemački bik, kojega su za uzgoj nove generacije bikova (sinova) koristili doslovno svi uzgoji u Europi (stavljeno do sada u test čak 138 sinova); izrazito puno se koristi u osjemenjivanju pa već ima preko 12.000 kćeri u kontroli po Europi; gotovo 3 godine je bio vodeći bik na top ljestvici svih simentalskih bikova, a trenutno je na 10-om mjestu i daleko je najbolji bik svojega godišta ('99); pouzdanost njegovih uzgojnih vrijednosti je izuzetna (većinom 99%) jer su mu testovi bazirani na velikom broju potomaka u tisućama staja Bavarske, Austrije i šire; to je vrhunski bik dvojnih osobina (i mlijeko i meso) sa odličnim fitnesom i jako dobrim eksterijerom; odlikuju ga izuzetna mliječnost i sastav mlijeka, odličan protok mlijeka, perzistencija i zdravlje vimena; daje osrednje okvire (nešto uže krave), odlične noge i dobro vime; po svemu je odlična kombinacija u sparivanju za kravu Monsun pa s pravom možemo od ovoga teleta očekivati puno; jedan bik po imenu Wyoming, pravi brat ovoga teleta (istih roditelja), nalazi se u testiranju u ponajboljem bavarskom centru za OU Grub-München, a drugi brat po imenu Viland (uzgojen u Hrvatskoj, dobiven također putem embrio-transfera) nalazi se u Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske u Križevcima (prve testove očekujemo 2011. godine).

Zašto se radi embrio-transfer i što očekujemo od ovoga i ostale teladi iz projekta?!

Ovo je tek prvo tele, a ukupno očekujemo oko 20 teladi slične genetske kvalitete u ovom ozbiljnom projektu u prvoj godini. Bit ćemo izuzetno zadovoljni ako se kroz nekoliko godina od te teladi uzgoji 5-6 vrhunskih krava (poput Monsun) koje će biti buduće naše davateljice embrija. Također nam je izuzetno važna i muška telad i nadamo se da će ih barem nekoliko ući u naš uzgojni program i biti testirani. Ako bude moguće, trebali bi ući u Euro-test = zajedničko testiranje u našem i stranim uzgojima da bi mogli doći na zajedničku „GZL-fleckvieh“ listu, tj. da bismo ih mogli uspoređivati sa stranim bikovima. To je dugoročno planiranje, projekt je tek u prvoj godini i kroz 10-ak godina na vrbovečkom bi području trebali stvoriti jaku bazu uzgajivača (kroz udrugu i Klub mladih uzgajivača) i uzgojiti ozbiljan broj vrhunskih krava koje će biti konkurentne bikovskim majkama iz najboljih uzgoja. One će onda moći dati i konkurentne bikove - sinove i značajan broj vrhunskih kćeri putem embrio-transfera. Vrhunskih uzgajivača već imamo, ali vrhunskih krava, nažalost, imamo jako, jako malo. Uz ET i kontinuirano osjemenjivanje krava samo vrhunskim, pouzdano testiranim bikovima, može se u dogledno vrijeme ozbiljno povećati genetska kvaliteta krava - osnovnog sredstva za proizvodnju mlijeka i mesa. Jedino na taj način možemo očekivati smanjenje ovisnosti o uvozu rasplodnog (genetskog) materijala u govedarstvu.

Nadamo se da će ovo malo stvorenje sa slike biti začetak jedne velike uspješne familije krava (na slovo M) u stadu Jambrišakovih - sretno!

HZPSS Područna služba Zagrebačke županije, Vrbovec
Damir Pejaković, dipl. ing. agr., viši savjetnik za govedarstvo


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]