Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj travnjaka
  • 16.03.2022. 07:30

Prvo prihranjivanje travnjaka se obavlja u rano proljeće

Nakon zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak dušika koji potiče rast nove. Prva prihrana se obavlja kada jorgovan počinje cvjetati

Foto: Depositphoto/ggkuna
  • 1.614
  • 82
  • 0

Travnjaci su intenzivni usjevi koji troše hraniva. Trava se kosi nekoliko puta tijekom godine i tako biljke gube nakupljena hraniva koja je potrebno nadoknaditi. Gnojidba je obavezna mjera koju trebamo provoditi u vegetacijskom periodu kako bi travni usjev bio zdrav, dobro pokrivao površinu i imao dobar rast i razvoj. Bez redovne prihrane dušikom, fosforom, kalijem, magnezijem, željezom i drugim mineralima vrlo brzo bi došlo do uvenuća.

Briga o travnjacima je neophodna tijekom cijele godine, a najvažnije je pravovremena primjena hraniva i njihova količina. Kod visoko intenzivnih travnjaka koji se kose više puta potrebno je poslije svake košnje obaviti prihranjivanje.

Proljetna gnojidba travnjaka

Prvo prihranjivanje travnjaka se obavlja u rano proljeće kada trava počne rasti. Temperatura zemlje je tada do 12ºC, a jorgovan počinje cvjetati. Nakon zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak dušika koji potiče rast nove.

Dodavanje gnojiva je najbolje obaviti poslije kiše, kada se trava osuši od kapi i nema lokvica na parceli. Zemlja će još uvijek biti dovoljno vlažna da upije dodana hraniva. Nikada ne provoditi ovu mjeru dok je trava još uvijek mokra, jer je možemo "spaliti".

Poslije svake košnje treba obaviti prihranjivanje (Foto: Depositphotos/rudolfgeiger)

Primjenjuju se granulirana ili tekuća gnojiva. Granulirana se lakše nanose i rado ih koriste amateri i vikendaši. Tekuća većinom koriste profesionalci. Njihova prednost je što se odmah upijaju u zemlju.

Radovi na pašnjacima: Što je potrebno obaviti prije proljetne ispaše?

Najbolje je koristiti kombinirana, koja pored dušika sadrže fosfor, kalij i druge makro i mikro elemente. Uloga fosfora je da potakne rast korijena kako bi biljka imala jak sustav koji usvaja vodu i hraniva iz zemljišta. Kalij poboljšava otpornost i rast. Količina koja se dodaje ovisi od vrste gnojiva, stanja u kome se nalazi travnjak, njegove starosti, kvalitete zemljišta, intenziteta košenja.

Ljeto i jesen

Prihrana travnjaka tijekom ljeta može se obaviti u nekoliko navrata. Termini i količina gnojiva ovise o stanju na parceli. Ako se već na početku ljeta susrećemo s blijedim biljkama potrebno je obaviti prihranu dušičnim, koja će potaknuti njihov rast i intenzivirati obojenost.

Kada su ljeta kišna potrebno je dodati ona bogata kalijem, jer se ispire.

Jesenska gnojidba će osigurati dobru pripremu trave za zimu. Bit će veći sadržaj suhe tvari, a biljke otpornije na izmrzavanje. Potrebno je smanjiti količinu dušika, a koristiti gnojiva bogatija fosforom i kalijem. Prihranu treba obaviti najkasnije deset dana prije pojave prvog mraza. Prije zime obavlja se i dodavanje stajnjaka u količini do 4kg/m².


Tagovi

Travnjaci Trava Gnojidba travnjaka Travnate površine Prihrana travnjaka Dušik Kako Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.