Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 27.11.2013. 07:50

Prvi mljekomat za kozje mlijeko

U Šibeniku je prije nekoliko tjedana pušten u rad prvi hrvatski mljekomat za kozje mlijeko. Zainteresiranih kupaca ne nedostaje. Može li ovaj slučaj motivirati i druge proizvođače kozjeg mlijeka u Hrvatskoj?

Foto: dobrahrana.jutarnji.hr
  • 4.936
  • 382
  • 0

U listopadu je na šibenskoj tržnici, u mesnici Nakićen postavljen prvi hrvatski mljekomat sa sirovim kozjim mlijekom. Obitelj Nakićen iz Banjevaca počela se baviti kozarstvom još prije tri godine, nabavivši stado od 30 koza. Danas njihovo stado broji 130 komada. Nakićeni su do sada plasirali mlijeko i sir snalazeći se na razne načine, od izravne prodaje do prodaje domaćinstvima i prodaje mlijeka u sirane.

Prije nekoliko mjeseci odlučili su krenuti u projekt prodaje sirovog mlijeka putem mljekomata da bi postigli bolju prodajnu cijenu za mlijeko. Ante Nakićen nam objašnjava „Nabavka mljekomata osigurava nam bržu prodaju mlijeka sa sigurnim plaćanjem, a istovremeno građanima omogućuje dnevnu nabavku svježeg kozjeg mlijeka.“ Kupaca ne nedostaje, a dostavljene količine mlijeka se prodaju isti dan.

Nakićev mljekomat

Proizvodnja kozjeg mlijeka je sezonskog karaktera pa nam je plan prodavati mlijeko 6-8 mjeseci i to minimalno 120 litara dnevno u Šibeniku, a poslije toga još 120-200 l mlijeka u Zadru.” Ante kaže da su bili uporni pa s birokracijom i nisu imali problema. Na žalost samih proizvođača i mještana, Šibenska županija ne nudi nikakve potpore za postavljanje mljekomata po uzoru na Zagrebačku ili Varaždinsku županiju pa su Nakićeni morali sami isfinancirati automat. Obitelj ima mesnice u Šibeniku, Zadru, Biogradu i na Pašmanu, pa im je u planu širiti plasman svojih proizvoda. „Što se tiče planova, u 2014.godini sigurno postavljamo moderniji automat za prodaju kozjeg sira“ pohvalio se Ante.

Cijena sirovog kozjeg mlijeka s mljekomata je 5 kuna za pola litre ili 10 kuna za litru mlijeka, a ako želite možete dobiti i svoj ključ koji ćete morati nešto i platiti, ali će vam on poslužiti i kao kreditna kartica na kojoj će biti memorirana svota novca koju ste platili kada ste uzeli ključ“, s ponosom će Ante.

A mještani Šibenske županije sada mogu uživati u zdravom napitku kojem ništa nije oduzeto niti dodano, ili sami sebi pripraviti domaći kozji sir. Ako ne znate kako napraviti sir, uvijek možete upisati jedan od dostupnih tečajeva za sirara (u organizaciji primjerice Samira Kalita s Agronomskog fakulteta, ili u organizaciji tvrtki koje distribuiraju sirila, kao što je Probiotik).

Foto: dobrahrana.jutarnji.hr


Tagovi

Kozje mlijeko Sir Mlijeko Kozji sir Mljekomat Šibenik Nakićen


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!