Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje mlijeka
  • 09.04.2020. 18:00

Prolijevaju mlijeko: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

Mlijeko s engleskih farmi trebalo je biti plasirano u hotele, zračne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem farmeri gube na tisuće funti svakoga dana, a mlijeko odlazi u odvod.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 2.439
  • 205
  • 0

Zbog globalne krize uzrokovane koronavirusom, brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda. Slučaj je to i s engleskim mljekarima koji su prisiljeni proliti tisuće litara svježeg mlijeka zbog poremećaja u opskrbnom lancu.

Naime, mlijeko s njihovih farmi trebalo je biti plasirano u hotele, zračne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na tisuće funti svakoga dana, a mlijeko odlazi u odvod. Strahuju da bi se pojedine mogle i zatvoriti, što bi moglo rezultirati nedostatkom mlijeka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Tamošnji Nacionalni savez poljoprivrednika sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah poduzeli koraci za osiguranje održivosti mliječnog sektora, piše BBC.

Cisterna za mlijeko nije se pojavila

"U nedjelju je četiri i pol tisuće litara mlijeka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mljekar Michael Righton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za cijelu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri završiti kada sve prođe. Banke bi mogle propasti i to bi bio kraj moje farme mlijeka", rekao je Edward Hemming.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju proizvoditi mlijeko. One ne znaju za krizu, potrebno ih je hraniti te musti dva puta dnevno. "Nakon svog uloženog truda i mlijeka kojeg smo prisiljeni baciti, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

Ispuštanje mlijeka u odvod prizor je kojega je teško gledati: 


Tagovi

Mlijeko Prolijevanje Kriza Engleska Koronavirus Farma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]