Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Balžić
  • 08.05.2015. 10:25

Proizvodnja pojela cijenu mlijeka!

Liitru mlijeka bez 44 euro centa ne možemo proizvesti. U listopadu prošle godine iznosila je 34 euro centa, a sada iznosi 32. Mi smo sada u gubitku i jedemo sami sebe.

  • 837
  • 114
  • 0

"Godinama se znalo da će se ukidati kvote za mlijeko i sada je pitanje koliko nas je to iznenadilo, ili koliko nas je uopće moglo iznenaditi jer mi nismo baš ni mogli utjecati na tu situaciju. Sada kada je najveći problem velika zaduženost naših proizvođača, ali i skupi krediti, dogodilo se najgore.

I to je ono što nas brine. Primjerice, u Austriji kamate za kredite iznose najviše 1,25%, a kod nas preko 8%. Pa i 9%. Boje li se hrvatski proizvođači jeftinog mlijeka koje bi se trebalo proizvesti u EU? Normalno da se boje", kaže Davor Blažić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača goveda.

Uz toliku kvalitetu - bojimo se uvoza

Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruženja proizvođača mlijeka z Agroklub.

"Kod nas je mnogo stranih trgovačkih lanaca i s pravom se bojim da će tamo stići takvo mlijeko. Mi se ne možemo boriti protiv uvoza. Ali gledajući s druge strane nemamo se čega bojati jer imamo 97% tzv. EU kvalitete mlijeka. Hrvatski mljekari proizvode 50% naših potreba, a ja vidim veliki spas u tome što imamo odličnu kvalitetu. Država to mora prepoznati jer bez njihove pomoći nema proizvodnje mlijeka. Zadnjih godina konstantno se povećava količina takvog mlijeka u Europi. Očekuje se da će se u Europi narednih 10 godina proizvodnja povećati za dodatnih deset milijardi litara mlijeka. Europa već sada ima 12% mlijeka viška, a imati i će i preko 20%. Međutim ja sam zimus obišao nekoliko europskih država i ne vidim baš nigdje mogućnosti da dođe do takve hiperprodukcije", ističe Blažić.

Novi proizvodi na našim policama

"Europski proizvođači su dosta ograničeni, posebno u površinama na kojima proizvode hranu za krave. No, Europa ima mnogo načina kada si može priuštiti ulaganje u proizvodnju. Za očekivati je ipak da će stare članice Europske unije povećati proizvodnju, a nove ne. Najviše mlijeka u mliječnim proizvodima koje uvozimo iz Njemačke. Prije svega sireve, a sada su se počeli uvoditi i fermentirani proizvodi. Pojavilo se trajno mlijeko iz Mađarske po cijeni 0,35 euro centi. Pojavio se i sir iz Litve, Latvije i Estonije pa je cijena gaude nevjerojatno niska i košta svega dva i pol eura za za kilogram."

Dogovor s mljekarama

"Za mene to nije mlijeko, nego nego bijela tekućina. Problem je i Rusija na čije se tržište više ne može, a ona je bila veliki potrošač maslaca, sira i mesa iz Europe. U našim razgovorima s mljekarama došlo je do dogovora da nam oni neće skidati cijenu mlijeka. Naime kada su svjesne važnosti svoje sirovinske baze, i kada znaju da je nestalo 5.000 proizvođača mlijeka za kratko razdoblje. Oni znaju da su, ako skinu cijenu mlijeka - svi proizvođači gotovi. Meni samo neka skinu 30 lipa i ja sam gotov. To je meni 12.000 kuna. Pa gdje ću ja nadoknaditi 12.000 kuna mjesečno."

Cijena mlijeka je u zadnjih mjeseci pala za 20%.

"Vi bez mame u životu ne možete ništa napraviti", rekao je slikovito nedavno gostujući na državnoj televiziji Blažić i dodao. Nama država treba biti majka. Ona mora prepoznati i vidjeti svoj interes. Mora nekim mjerama pomoći.

Bliži se kraj za mljekare

"Proizvođači su predlagali da se mljekarama skinu parafiskalni nameti. Primjerice 50 lipa za otpadnu ambalažu, ovršnu snagu struje i tako dalje. Dakle postoji način da se i njima pomogne, a da one nama ne skidaju cijenu mlijeka. Nama danas svi govore da se trebamo baviti i menadžmentom. Normalno da se mladi bave menadžmentom, ali ne možete očekivati od bake stare 60 godina da to radi", rekao je ovaj proizvođač mlijeka iz Karlovca, odnosno iz Mekušja Gornjeg.

"Što je sa zemljom? Na zadnjem sastanku u Ministarstvu pričalo se samo o zemlji. Imamo navodno milijun hektara neobrađenog zemljišta u državnom vlasništvu. A u godinu dana rješenje samo za 17 tisuća hektara. Problem je imovinsko pravni kažu. Zakon ne valja. Posjedujem 70 krava i 70 grla podmlatka. Farma je nova podignuta 2007. godine. No litru mlijeka bez 44 euro centa ne možemo proizvesti. U listopadu prošle godine iznosila je 34 euro centa, a sada iznosi 32. Mi smo sada u gubitku i jedemo sami sebe. Trenutno moje gospodarstvo svaki mjesec stvara gubitak od 10 do 12 tisuća kuna. Mislim da je moj kraj blizu", istaknuo je Davor Blažić.


Tagovi

Parlament Mlijeko Kvote Brisel Belgija Tržište Blažić Davor Savez Udruženje Uzgajivači Proizvođači Mekušje Karlovac Krava Tele Trgovački lanci Uzgajivači goveda Hiperprodukcija Kamate Litva Latvija Estonija Njemačka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.