Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna iz Walesa
  • 27.09.2020. 18:00

Proizvođači vune na koljenima - i njih je pokosio Covid-19?

Koronakriza utjecala je i na proizvođače vune u Walesu. Oni sada traže da njena uporaba bude prioritet u javnim zgradama i dio sheme izolacije koje podržava vlada.

Foto: JumpStory
  • 169
  • 16
  • 0

Globalna pandemija koronavirusa pridonijela je I katastrofalnom padu potražnje za vunom planinskih ovaca, kao što su one iz Walesa - grubljeg runa koje se obično koristi pri izradi tepiha visoke kvalitete. 

"Zatvaranje velikih hotela i brodova za krstarenje koji konstantno kupuju nove tepihe, pogodilo je proizvođače", kazao je za BBC, član uprave British Woola, John Davies, .

Pala cijena vune

Napomenuo je i kako se prodaja zaustavila još u početku pandemije, točnije u veljači te da se taj sektor suočava s ozbiljnim problemima zbog manjka potražnje.

Iz poljoprivrednog sindikata NFU Cymru upozoravaju da je cijena vune pala te dodaju da bi njena uporaba trebala imati prioritet u javnim zgradama i biti dio shema izolacije koje podržava ondašnja vlada.

Vuna nije otpad - dokazuju to loptice Jasminke Gršković za perilicu rublja

Sindikat je od države zatražio potporu te traže upotrebu proizvoda od domaće sirovine u javnim projektima. "Oko 25% onoga što proizvedemo prodajemo Kini, a to je tržište bilo zatvoreno. Bolja situacija nije ni na našem području", napomenuo je Davies.

Proizvođači traže da se koristi kao izolacija

Proizvođači ističu kako izolacija ovim materijalom smanjuje potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova. Nigel Gervis, direktor tvrtke Ty-Mawr Lime, stručnjak je za izolaciju i napominje da moderne alternative ne odražavaju stvarnu cijenu okoliša, a vuna bi u tome mogla imati veliku ulogu.

"Nastavljamo surađivati s poljoprivrednom industrijom i dionicima kako bismo pomogli ublažiti utjecaje Covid-19 i podržali njihovu dugoročnu profitabilnost i otpornost", poručili su iz Vlade. Također, kažu da će raditi na tome da vuna dobije značaj u građevinskom sektoru.

Podsjećamo, Britanci su nedavno pokrenuli i kampanju “Save British Farming” kako bi onemogućili uvoz hrane s američkog tržišta koja je proizvedena po nižim standardima.

Pokrenuli akciju protiv uvoza hrane - vješaju transparente po kućama, farmama i strojevima

Plakate s natpisima postavljali su na farme, kuće, vrtove i strojeve s ciljem da se takva hrana makne s polica njihovih supermarketa.


Tagovi

Vuna Wales Britanska vuna Ovce Ujedinjeno Kraljevstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]