Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.04.2009.

Proizvođači mlijeka ostali bez novca za otplatu kredita

NOVI IZRAČUN CIJENA MLIJEKA DOVEO I STOČARE POŽEŠKOG KRAJA PRED KOLAPS

  • 874
  • 43
  • 0

Višemjesečni pregovori s mljekarskom industrijom i Ministarstvom poljoprivrede oko otkupne cijene mlijeka domaće su proizvođače doveli pred novo iskušenje. Nova cijena, koja se obračunava prema tromjesečnom prosjeku cijene mlijeka u zemljama Europske unije, mnoge je domaće stočare dovela pred zid, jer ih je velik broj ušao u pozamašne kredite kako bi osuvremenio farme, podigao nove te povećao broj muznih krava. Na to ih je poticala i država, kako bi im osigurala konkurentnost na tržištu, no novim je izračunom cijena znatno pala, a na isplatnim listama za mlijeko već prošloga mjeseca bilo je za trećinu manje novca.

- Donose se mjere kao da smo već u Europskoj uniji, a ne vodi se računa o tome da smo kreditno zaduženi, uz uvjete proizvodnje mnogo teže od onih za europske proizvođače mlijeka. Prošlog sam mjeseca dobio čak 9.000 kuna manje za predano mlijeko, a u kreditu sam do grla i rate sada preskačem jer ih nemam od čega platiti. Digao sam novu farmu, povećao stado na 50 muznih grla i trenutačno ne vidim izlaz - kaže Igor Kelčec, mladi proizvođač mlijeka iz Ferovca, čija obitelj živi isključivo od te proizvodnje. Ogorčeni su na mljekarsku industriju, koja je cijelu situaciju iskoristila da prepolovi tvorničke premije te tako zada težak udarac domaćim proizvođačima na selu. Po litri predanog mlijeka sada dobivaju i do 50 lipa manje, a uza sve to država nije podmirila poticaje za mlijeko, biljnu proizvodnju i muzne krave.

- Za poticaje mi država duguje točno 160 tisuća kuna! Dogovoreno je da se sva dugovanja za premije izmire do sredine travnja, no i to je prekasno s obzirom na proljetnu sjetvu, za koju nam je trebao novac. Teško je organizirati proizvodnju kada ne znate možete li s tim novcem računati ili ne, a iznosi nisu maleni - kaže Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda, koji je također podigao novu farmu s gotovo stotinjak muznih krava i junica. Repromaterijal i energenti u nas su skupi pa i to otežava ionako nezavidnu situaciju. Seljaci i dalje muku muče sa zemljom, do koje teško dolaze, iako od države obećanja nije manjkalo.

Za litru mlijeka 0.50 kuna manje

Ipak, novi izračun cijene mlijeka, prema europskom prosjeku, seljacima jamči stabilnu cijenu vezanu uz tečaj eura, što je dobra strana cijele priče. Od države očekuju da mljekarsku industriju “disciplinira” jer domaći proizvođači mlijeka, koji su ionako u dovoljno teškom položaju, ne mogu izdržati “ucjene” otkupljivača.

Autor: Julijana JANKOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više