Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni program
  • 21.04.2021. 08:50

Programom potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza osigurano 2,5 milijuna kuna

U javnom je savjetovanju nacrt prijedloga Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.346
  • 527
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Ciljevi ovog Programa, navode su unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa u ovčarstvu i kozarstvu Republike Hrvatske, povećanje broja uzgojno valjanih ovaca i koza te proizvodnosti u populacijama ovaca i koza, odnosno poboljšavanje bitnih proizvodnih svojstava – proizvodnje mlijeka i proizvodnje mesa, poticanje gospodarske konkurentnosti ovčarske i kozarske proizvodnje kao poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.

Korisnici su poljoprivrednici u smislu članka 3. stavka 1. točke a. Zakona o poljoprivredi upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji sudjeluju u provedbi uzgojnih programa određene pasmine ovaca i/ili koza.

Prihvatljiva grla

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (creska ovca, dubrovačka ovca - ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka, travnička pramenka, rapska ovca, cigaja, merinolandschaf, suffolk, romanovska ovca, solčavsko-jezerska ovca, ile de france i krčka ovca) i koza (burska koza, istarska koza, hrvatska bijela koza i hrvatska šarena koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje tako da su grla upisana u pasminske matične knjige
  • su starija od 12 mjeseci na dan 30. rujna godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom ili imaju evidentirano janjenje/jarenje do 30. rujna godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom
  • su nazočna na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini podnošenja zahtjeva za potporu

Što se tiče mliječnih i/ili kombiniranih pasmina (paška, istarska, istočnofrizijska ovca, lacaune) i koza (alpina i sanska koza), prihvatljiva su ona koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje tako da su grla upisana u pasminske matične knjige
  • su starija od 12 mjeseci na dan 30. rujna godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom ili imaju evidentirano janjenje/jarenje do 30. rujna godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom
  • su nazočna na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini
  • podnošenja zahtjeva za potporu

Za oba navedena ženska grla, na gospodarstvu u razdoblju od 1. listopada prethodne godine do 30. rujna tekuće godine, odnosno godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom treba biti evidentirano prosječno najmanje 0,8 janjenja odnosno jarenja po jednom prihvatljivom grlu. 

Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 30. rujna godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom, mora biti najmanje 70 posto grla koja sudjeluju u kontroli mliječnosti koju provodi HAPIH.

Kada je riječ o muškim grlima, odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi, prihvatljivi su oni koji su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj, sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje tako da su grla upisana u pasminske matične knjige te su nazočni na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini podnošenja zahtjeva za potporu.

Jedinični iznos potpore po grlu utvrđuje se na temelju ukupnog broja prihvatljivih grla za potporu i visine sredstava predviđenih Programom. "Ne može biti veći od 130 kuna po prihvatljivom grlu uzgojno valjanih ovaca ili koza“, ističu iz Ministarstva.

Po 2,5 milijuna kuna tijekom tri godine

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. u iznosu od 2.500.000 kuna godišnje, na stavci T819073 "Nacionalni program potpore ovčarstvu i kozarstvu (de minimis)", odnosno 7.500.000 kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.

Provedba Programa propisat će se Pravilnikom, a provodit će ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Pravilnikom će se propisati uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

Više informacija o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 20. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program potpore Uzgoj koza Uzgoj ovaca Mesne pasmine Mliječne pasmine Ovan Jarac


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]