Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampionsko zvono
  • 12.09.2023. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Proglašeni šampioni 30. Državne stočarske izložbe - ovo su najbolja hrvatska grla

Tradicionalno, u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), održano je na Bjelovarskom sajmu ocjenjivanje i proglašenje najboljih grla 30. Državne stočarske izložbe.

Foto: HAPIH
  • 2.489
  • 212
  • 1

"Evo što je potrebno za uspješan uzgoj: motivirani farmer, dobra uzgojna organizacija i dobra genetika. Ovakvu kravu trebate u štali!“, riječi su Georga Steinera, suca iz Austrije na već tradicionalnom proglašenju šampionskih grla jubilarne 30. Državne stočarske izložbe na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. 

Šampionskim zvonom, naime, ovjenčana je prvonagrađena u sve četiri kolekcije krava simentalske pasmine krava Neli, vlasnika Dušana Rajakovića. Kako ističu iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), u čijoj se organizaciji održava ovo ocjenivanje, posebnost je što je ovu prestižnu titulu osvojila prvotelka, koja je zapravo na početku svoje životne proizvodnje. 

Ponosni vlasnik otkrio je da je Neli oko 180 dana u laktaciji. 

U Gudovcu su proglašeni i šampioni lipicanske izložbe, kolekcije hrvatskih izvornih pasmina ovaca, kolekcija inozemnih pasmina hrvatski uzgoj te po prvi puta izložbe peradi.

Tako je titulu šampiona lipicanske pasmine osvojila kobila 667 Zenta XVII vlasnika Slavka Maroševića. Šampionsko grlo kolekcije Hrvatske izvorne pasmine je ovan HR 631930599 vlasnika Maria Frketića dok je šampion u kolekciji inozemnih pasmina hrvatskog uzgoja ovan HR 931473750 vlasnice Đurđe Cindrić.

Šampion izložbe peradi, odlučeno je, pijetao je crno zlatni soj pasmine kokoš hrvatica, (matični br. 28621, kataloški br. 250) posjednika Anđelka Peteka.

Iz HAPIH-a napominju i da su se u ocjenjivanju vanjštine krava okušali i mladi ocjenjivači - studenti srodnih fakulteta, veleučilišta i srednjih škola. Najvještiji su bili Luka Malenica i Matija Imbriovčan, studenti Agronomskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, drugo je mjesto pripalo ekipi Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a slijedili su ih Srednja gospodarska škola Križevci i Veleučilište u Križevcima.

U dokumentu ispod teksta pronađite sve nagrađene ovogodišnje 30. Državne stočarske izložbe. 


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Državna stočarska izložba Šampionska grla Ocjenjivanje Šampioni Simentalska pasmina Lipicanci Najbolji ovnovi Izvorna perad


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo