Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.04.2009.

Procvat mljekarske proizvodnje u Slavoniji

Mljekari Osječko-baranjske županije prošle su godine proizveli 115 milijuna litara mlijeka, što je 17,5 posto ukupno otkupljenog mlijeka u Hrvatskoj

  • 990
  • 48
  • 0

Mljekari s područja Osječko-baranjske županije prošle su godine proizveli 115 milijuna litara mlijeka, što je 17,5 posto ukupnih otkupljenih količina mlijeka u Hrvatskoj.

»U zadnjih pet godina proizvodnja mlijeka u našoj je županiji doživjela pravi procvat. Tako je Osječko-baranjska županija s četvrtog mjesta, koje je zauzimala 2003. godine, prošle godine od Bjelovarsko-bilogorske županije preuzela primat u proizvodnji mlijeka. Istodobno, postali smo i županija broj jedan po kvaliteti mlijeka«, istaknuo je Željko Kraljičak, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Rast proizvodnje bilježio se iz godine u godinu, jer 2003. na području ove županije proizvodilo se 55 milijuna litara mlijeka, što je oko 10,5 posto ukupne hrvatske proizvodnje. Godinu dana kasnije proizvelo se 57 milijuna litara, dok je proizvodnja 2005. godine dosegnula 76 milijuna litara, 2006. 91 milijun, a 2007. godine 102 milijuna litara.

Da je uz veliki pomak u proizvodnji napravljen i velik iskorak u kvaliteti mlijeka, govori podatak prema kojem je čak 87,8 posto isporučenog mlijeka prošle godine bilo u ekstra i prvoj klasi (čak 76,36 posto mlijeka ekstra klase). Usporedbe radi, 2003. godine tek 40 posto isporučenog mlijeka bilo je u ekstra i prvoj klasi.

»Dodatno nas hrabri činjenica da naša županija ima najveće mogućnosti dodatnog napretka u odnosu na druge županije u Hrvatskoj, jer ima veliku bazu proizvodnje biljne hrane i mogućnost proizvodnje kvalitetne krme«, kazao je Kraljičak dodavši kako se ove godine očekuje proizvodnja od 130 milijuna litara mlijeka.

Suvremenim farmama do kvalitetnih proizvođača

Proizvodnja i kvaliteta mlijeka rastu, a broj proizvođača mlijeka pada. Dok je 2003. godine na području Županije bilo 3147 isporučitelja mlijeka, danas ih je 1675. U Županiji tvrde kako je to bio jedan od ciljeva resornog ministarstva - da se provedbom operativnog programa razvoja govedarske proizvodnje i, primjerice, gradnjom novih suvremenih muznih farmi stvore veliki i kvalitetni proizvođači mlijeka. »Kao u proizvodnji mlijeka, tako smo i u povrtlarstvu te vinogradarstvu postali županija broj jedan. To znači da smo napredovali, što je rezultat sistematičnog rada te značajnih ulaganja«, ustvrdio je osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo najavivši da će Županija i ove godine, kroz projekte sufinanciranja razvoja proizvodnje, u poljoprivredu uložiti 85 milijuna kuna.

Autor: Maja Sajler Garmaz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završilo je razdoblje nominacija za #RuralFoto. Ukupno je na izbor pristiglo više od 1.200 #fotografija. Uskoro više!