Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.01.2009.

Problemi proizvodnje mlijeka

  • 1.976
  • 96
  • 0

Da bi se na terenu analizirali problemi u proizvodnji mlijeka, kod naših proizvođača, 08. siječnja 2009 g. u obilasku farmi za proizvodnju mlijeka sa slobodnim načinom držanja krava bili su: dr.sc. Ivan Katalinić, ravnatelj HZPSS, te gospodin Ivan Kolar savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ujedno i načelnik Općine Molve, zatim Antun Tomašević, dipl. inž., rukovoditelj Područne službe HZPSS Koprivničko-križevačke županije i mr.sc. Srećko Ladišić, načelnik Odjela za stočarstvo HZPSS.

Obiđena su slijedeća OPG i njihove farme sa mliječnim kravama, u Koprivničkim Bregima;

  • OPG Dražena Sršića: farma sa 20 muznih krava, izgrađena 2006. g. vlastitim sredstvima, bez građevinske dozvole, te
  • OPG Tomislava Jadanovića: farma sa 29 muznih krava, izgrađena 2006.g. također vlastitim sredstvima i bez građevinske dozvole. Na incijativu HZPSS vlasnik je obje staje pokrenuo legalizacije - izrade potrebne dokumentacije.
  • OPG Ivice Podunajca: gradilište nove farme za 54 muzne krave iz Operativnog programa razvoja govedarstva. Do sada su završeni betonski radovi u zemlji - temelji i lagune. Gradnju staje započeo je UNIMONT iz Slatine, vlastitim sredstvima - po sistemu ključ u ruke. Zahtjev za kredit za ovu staju prošao je na središnjem povjerenstvu na 27 sjednici od 20. listopada 2008. kredit u HBOR-u nije još odobren, pa je privremeno obustavljena daljnja gradnja, koja će biti nastavljena odmah po odobrenju kredita i naplate izvedene situacije.
  • Nakon toga obiđene su dvije izgrađene farme iz Operativnog programa razvoja govedarstva, prva u Delovima, općina Novigrad Podravski na OPG Marinka Šimunića: farma za 40 muznih krava, te u Donjim Zdjelicama, općina Virje, na OPG Damira Crnjakovića: farma za 32 muzne krave. Obadvije farme su prošle tehnički pregled i dobile uporabnu dozvolu. Obje farme izgradila je firma UNIMONT - Slatina, po sistemu ključ u ruke. U planu je svečano otvorenje ovih farmi krajem siječnja ili početkom veljače.

Poslije obilaska farmi i upoznavanja sa problemima, održan je sastanak u Molvama, na kojem se priključio i g. Josip Martinčević, jedan od prvih koji je na incijativu HZPSS, izgradio suvremenu farmu za 30 mliječnih krava, prvu na području općine Molve. Sa otplatom zadnje rate za staju i traktor na OPG-u Martinčević Josipa, ponovno na incijativu HZPSS planira se proširenje staje za još 20 muznih krava. Ovo proširenje planirano je u sklopu Operativnog programa razvoja govedarstva.

Analizirajući mogućnost rješavanja problema u sklopu proizvodnje mlijeka, od cijene mlijeka, razvrstavanja mlijeka u I i II razred i otplata kredita, općenito managementa na farmi, pa do zemljišta, proizvodnje stočne hrane i legalizacije postojećih bespravno izgrađenih staja - farmi, te što uspješnija provedba Operativnog programa razvoja govedarstva, dogovoreno je da se u suradnji sa Udrugama traže što efikasnija i bolja rješenja.

HZPSS- Odjel za stočarstvo, u suradnji sa Hrvatskom mljekarskom udrugom iz Zagreba, te Udrugom za travnjaštvo krmno bilje i razvoj poljoprivrede iz Koprivnice, priprema, Prvo regionalno savjetovanje proizvođača mlijeka sjeverozapadne Hrvatske, koje će se održati 24. veljače 2009. u Molvama, o čemu će biti objavljena detaljna informacija.

Područna služba HZPSS-u Koprivničko-križevačke županije
Antun Tomašević, dipl. inž;, rukovoditelj Područne službe


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]