Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj izvornih pasmina peradi
  • 27.02.2017. 16:30

Prijeti nam nestanak izvornih pasmina peradi

Ako ne izmijenimo, odnosno ne dopunimo navedeni Pravilnik o valenju za uzgajivače kokoši hrvatice i Zagorskog purana, suočit ćemo se s nestankom izvornih pasmina peradi.

  • 8.109
  • 992
  • 0

3.000 godina prije Krista Egipćani su valili piliće u glinenim "pećima" gdje je moglo stati oko 90.000 jaja, dok su stari Kinezi zagrijavanjem konjskog gnoja valili piliće u pletenim košarama.

Nažalost, te vještine u starom vijeku padaju u zaborav, a vraćaju se u 17. i 18. stoljeću kada je u Europi ponovno otkrivena inkubacija bez kvočke, nakon čega su se, u nadolazećem razdoblju, otkrićem toplomjera utvrdili točni uvjeti za uspješan razvoj embrija u jajetu.

Uzgajivači izvornih pasmina peradi suočeni s problemima

Uzimajući u obzir važnost valenja pilića, suočeni s problemima koji kazuju da ne smiju valiti piliće ako nemaju registrirani objekt na farmi, uzgajivači kokoši hrvatice i Zagorskog purana obratili su se Hrvatskom savezu uzgajivača izvornih pasmina peradi koji obuhvaća županijske udruge uzgajivača od kojih se svaka diči brojnim vlastitim članovima koji uzgajaju izvorne pasmine peradi.

Traže pomoć od Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi

Uzimajući u obzir da se ne radi o problemu pojedinih, nego svih uzgajivača izvornih pasmina peradi na području Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, Željko Tomas obraća se javnosti, a poglavito birokraciji.

Uzgajivači kokoši hrvatice i Zagorskog purana ne smiju valiti piliće ako nemaju valionik

Inspektor je obavijestio uzgajivače kokoši hrvatice i uzgajivače Zagorskog purana da ne smiju valiti piliće u inkubatoru ako nemaju registriran objekt na farmi.

Kupite li piliće ili koke od registriranog uzgajivača (u ovom slučaju nas, Braniteljske socijalne-radne zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog), dobit ćete potvrdu s brojevima koji se nalaze na kupljenim kokama, a koji su evidentirani u bazi podataka Hrvatske poljoprivredne agencije, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Veterinarske inspekcije.

Gospodarstvenik koji kupi piliće bez papira o valioniku ne može ih registrirati?

Gospodarstvenik koji od nas kupi piliće s papirima, a koji ih (s papirima) ode u svoju županiju prijaviti, suočit će se s pitanjem upućenim od strane djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije: Gdje je potvrda o tome gdje ste valili piliće? ili Imate li
rješenje za registrirani valionik? Ako nemate registrirani valionik (poput nas), automatski nećete moći prijaviti kupljene piliće na svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo jer niste dobili potvrdu od proizvođača (u ovom slučaju nas) za valenje pilića.

Kokoši hrvatice i Zagorskog purana nema u Pravilniku

Uzimajući u obzir važeći Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za valenje domaće peradi i pernate divljači koji postoji od 1995 godine, neophodno je istaknuti da u to vrijeme u Hrvatskoj nisu postojale izvorne pasmine peradi kao što su Zagorski puran i kokoš hrvatica u slobodnom uzgoju koji se u ovo vrijeme kod nas smatraju izvornim i zaštićenim pasminama. Tada, dragi gospodarstvenici, nisu postojala ni matična jata.

Ako se ne izmijeni Pravilnik o valenju - nestat će izvorne pasmine peradi

Ako ne izmijenimo, odnosno ne dopunimo navedeni Pravilnik o valenju za uzgajivače kokoši hrvatice i Zagorskog purana, suočit ćemo se s nestankom izvornih pasmina peradi. Moramo uskladiti Pravilnik za valenje u primarnoj proizvodnji,, isto kao što postoji punionica meda za primarnu proizvodnju.

Ne mogu se širiiti jata - ne može se razvijati poljoprivreda

Ovako nitko ne može valiti piliće i prodavati ih obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ovako se ne mogu širiti jata.

Ima li netko registrirani valionik, a da ne vali piliće za tovni uzgoj?

Pitam se, poljoprivrednici, tko ima registrirani valionik na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu?! Nitko, osim velikih valionika koji vale piliće za tovni uzgoj. Hoće li taj čiji je kapacitet za jedan valionik od 2.000 do 100. 000 jaja valiti i dati potvrdu jednom OPG-ovcu koji ima 20 ili 50 jaja? Sigurno neće.

Kokoš hrvatica se dva puta godišnje raskvoca i sama dovede piliće

Nastavljajući u tom ritmu, kokoš hrvatica je koka koja se mora uzgajati na otvorenom u prirodi, a koja ima nagon najmanje dva puta godišnje kada se "raskvoca" te u prirodi izleže piliće i dovede ih k nama sama. Kako ćemo za te piliće prikazati papire i registrirani valionik?

U pripremi podakt za valenje pilića na malim OPG-ovima

Mi ispred Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske, imamo u pripremi podakt za valenje pilića na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi zaštitili i održali ovaj projekt. Ako se ništa ne poduzme, uzgajivači kokoši hrvatice i Zagorskog purana će gasiti svoje farme jer da bi registrirali valionik na OPG-u kao fizička osoba treba vam sedam prostora i hrpa novca, a ako ga želite registrirati kao pravna osoba (Zadruga) treba vam 11 prostora kako bi mogli ishoditi dozvolu za valenje pilića. Najgore je što vam sve to treba kako bi godišnje izlegli stotinjak pilića.

Ako se ništa ne poduzme - uzgajivači kokoši hrvatice i zagorskog purana će gasiti farme!

Kao tajnik Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi pripremat ću u narednim danima prijedlog Zakona sa suradnicima voditelja uzgojnih programa peradi. Žalosti me što mnogi OPG-ovi koji imaju farmu uzgoja izvornih pasmina peradi ne znaju za ovaj zakon dok ih veterinarski inspektori vrebaju.

Uzgajaju eko i zdrava jaja,

Mi uzgajamo i proizvodimo domaća, zdrava i eko jaja koja su prepoznata na tržištu cijele Hrvatske, a poglavito na tržištu Dalmacije.

Zaključak: poljoprivreda se ne može krojiti u uredu!

Sada se, na samome kraju postavlja pitanje: Do kada će birokracija kočiti razvoj Hrvatske poljoprivrede koja se ne može krojiti u uredu, bez da su se ikad pogledali stvarno stanje i problemi na "terenu". To nam dođe na isto kao i kad nam daju "prosječnu", odnosno ispod prosječnu plaću, bezobrazno povise cijene i kažu "preživi", bez da su se ikad našli u našoj koži i vidjeli koliko je to zapravo nemoguće ili teško.


Povezane stočne vrste

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Željko Tomas Valenje pilića Uništavanje malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Poljoprivreda Roberta Kljenak Zagorski puran Kokoš hrvatica


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.