• Javno savjetovanje
  • 20.05.2019. 12:00

Prijedlog Programa državne potpore za unaprjeđenje dobrobiti svinja

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje!

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 738
  • 69
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici.

Tema savjetovanja je: Prijedlog Programa državne potpore za unaprjeđenje dobrobiti svinja

Kako objašnjavaju, Programom državne potpore za unaprjeđenje dobrobiti svinja želi se omogućiti državnu potporu za dodatne zahtjeve u području dobrobiti kojima će se poboljšati standard dobrobiti svinja iznad odgovarajućih zakonskih propisa te poboljšati životne uvjete za rasplodne krmače.

Između ostalog, Prijedlog Programa navodi: "Provedbom ovog Programa i dodjelom potpora u okviru njega Republika Hrvatska želi značajno poboljšati uvjete odnosno standarde dobrobiti na svinjogojskim farmama. Naime, u skladu s člankom 240. Smjernica Europske unije o državnim potporama u sektoru poljoprivrede i šumarstva te u ruralnim područjima za razdoblje 2014. – 2020. maksimalan dopušten iznos potpore za provedbu mjera dobrobiti koji prelaze važeće zakonske propise ograničen je na 500 € po uvjetnom grlu.

Uvođenjem novih mjera dobrobiti u okviru ovog programa državne potpore značajno bi se digla razina dobrobiti životinja u sektoru svinjogojstva, pri čemu bi uz maksimalno korištenje svih mjera, uključujući i Program ruralnog razvoja i mjere u okviru ovog Programa, taj iznos bio značajno niži od 500 € po uvjetnom grlu."

Savjetovanje je otvoreno do: 24.5.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Svinje Javno savjetovanje Dobrobit svinja Državne potpore Rasplodne krmače


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi