Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 02.10.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prihodi hrvatskih mljekara već sad manji za gotovo 15.000 eura u odnosu na kolege iz EU

Iz Hrvatske poljoprivredne komore ističu kako je na pad cijena otkupa ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko te je pozvao donositelje odluka u EU da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta

Foto: Depositphotos/Lenanichizhenova
  • 1.939
  • 135
  • 1

Hrvatski proizvođač mlijeka s godišnjom proizvodnjom od 360.000 kilograma u odnosu na kolege iz drugih država članica EU s istom godišnjom proizvodnjom, imao je za prvih devet mjeseci 2022. godine 21.421 euro manje prihode, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. 

Razlika se, kažu, počela smanjivati od ožujka 2023., pa tako za prvih devet mjeseci još uvijek iznosi 14.723 eura.

"Pad cijene u Hrvatskoj je krenuo od lipnja kada je s 0,50332 eura po kilogramu pala na 0,49707 €/kg. Isto se ponavlja u rujnu kada je pala na 0,48274 €/kg, a strahujemo da će se nastaviti što će nas učiniti još nekonkurentnijima", rekao je predsjednik Odbora Igor Rešetar

Iz Komore ističu kako je na pad cijena otkupa ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta.

Stvoriti okvire za bolju raspodjelu marži u lancu opskrbe

"Pad otkupne cijene dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje. Poznato nam je kako je EMB izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom", ističu iz HPK.

Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

Dodali su i kako Europski odbor smatra da je vrijeme da Europska komisija poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje. Također, pozivaju kreatore politika da stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu opskrbe, što bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.

Kako navode, prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, na domaćem tržištu u kolovozu i dalje je primjetan blagi pad otkupnih cijena mlijeka. Prosječna cijena realne kvalitete u kolovozu je iznosila je 0,48680 €/kg (48,68 €/100 kg) uz 3,91 posto m.m. i 3,38 posto m.b. što je u odnosu na one s početka godine niže za 5,7 posto, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 12,58 posto.

Otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje u padu

"U isporuci otkupljivačima u srpnju 2023. sudjelovalo je 2.743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31.157.549 kilograma. Isporučena količina u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2 posto, a u odnosu na isti mjesec 2022. bila je niža za 8,5 posto", naglasili su.

Prema njihovoj procjeni, količina koja se očekuje u isporuci za kolovoz 2023. godine iznosi 30.145.874 kilograma. 

U godinu dana proizvodnja mlijeka u RH se smanjila za 36 tisuća tona

Također, objavili su kako prema procjenama cijena u rujnu (0,48274 €/kg) ne ukazuje na značajnije promjene, a u odnosu na druge zemlje EU, otkupna se u Hrvatskoj svrstala u kategoriju zemalja višeg srednjeg cjenovnog ranga. Prema procjeni za kolovoz na sedmom je mjestu ljestvice EU. 

Otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje su u padu. Prema dostupnim podacima, prosječna je na razini EU u srpnju iznosila 43,74 €/100 kilograma što je niže u odnosu na lipanj za 1,3 posto, a u odnosu na godinu dana ranije za 14,3 posto. Cijenu za kolovoz 2023. godine Europska komisija procjenjuje na 43,58 €/100 kilograma što je u odnosu na otkupnu mlijeka realne kakvoće na hrvatskom tržištu niže za 10,4 posto, ističu iz HPK.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Otkupna cijena mlijeka Proizvodnja mlijeka Prihodi stočara Odbor za mljekarstvo Igor Rešetar


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo