Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.03.2009.

Prešutjeli probleme oko cijene mlijeka

Uzgajivači simentalskog goveda u Žabnu

  • 1.511
  • 74
  • 0

Skupština Udruge uzgajivača simentalskog goveda u Svetom Ivanu Žabnu, koja nastavlja 101 godinu tradicije uzgoja počela je danas svečano uz zvuke državne himne Lijepa naša. I na taj način 45 članova udruge odaju počast precima koji su početkom prošloga stoljeća uvezli iz Bavarske i Švicarske prve junice plemenite simentalske pasmine koje su ovdašnji stočari prigrlili zbog prednosti u proizvodnji mlijeka i mesa. Sveti Ivan Žabno, na razmeđi Križevaca i Bjelovara, kolijevka je simentalske pasmine u Hrvatskoj, koja tamo postoji od 1908.

Vodeći u Hrvatskoj

Od tada se uzgoj ove pasmine proširio pa samo na području Koprivničko-križevačke županije obiteljska gospodarstva drže oko 23.000 krava, a u susjednoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 21.000 grla. Zahvaljujući tomu dvije županije su i najveći proizvođači mlijeka u Hrvatskoj.

Imaju proizvođači što reći o trenutnom stanju na tržištu i padu otkupnih cijena mlijeka, što bi moglo imati i dalekosežne posljedice za opstanak matičnog stada krava, na što upozorava Nikola Mihajlic, predsjednik Udruge uzgajivača u Svetom Ivanu Žabnu.

- Pogađaju nas sve veći ulazni troškovi za proizvodnju stočne hrane, pa mnogi nisu sigurni koliko će zasijati kukuruza s obzirom na skupo mineralno gnojivo jer im otkupne cijene mlijeka to neće pokriti - kaže Mihajlic. Mnogi su uzgajivači prezaduženi kreditima koje su uzeli za gradnju novih staja ili nabavu opreme i strojeva, jer su povjerovali stručnjacima i političarima.

No,na skupštini udruge nisu htjeli javno govoriti o neprilikama koje ih pritišću, možda i zato što bi uglavnom govorili sami sebi. Zato ih je u jednom trenutku tajnica udruge Zorica Đuričić htjela povući za jezik napominjući da su članovi mnogo mlađe Udruge uzgajivača holstein goveda ovih dana bili mnogo aktivniji i govorljiviji na svojoj skupštini.

Promiču brand

Načelnik općine Vladimir Oguman pohvalio je, pak, udrugu i njezine članove podsjetivši da je preklani bila domaćin 27. kongresa europskog udruženja uzgajivača simentalskog goveda, a lani je upriličila proslavu 100. obljetnice osnutka prve marvogojske udruge u Hrvatskoj. Zaželio im je još odličja i šampionskih naslova na stočarskim sajmovima, čime su pronosili ime Svetog Ivana Žabna i promicali vrijednosti simentalskog goveda kao branda toga kraja i dviju susjednih županija.

Autor: OTTONE NOVOSEL


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]