Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba koza
  • 24.01.2020. 09:00

Preporuke za optimalnu hranidbu jaradi

Za zdrav i vitalan pomladak, važna je hranidba koza, naročito u drugoj fazi bremenitosti, odnosno posljednjih 45 dana prije jarenja. Kako i kada pripremiti optimalan obrok?

Foto: Pixabay/YvonneHuijbens
  • 698
  • 35
  • 0

Stočari mogu samo od zdrave i vitalne jaradi, uz odgovarajuću njegu i hranidbu, iskoristiti njihov genetski potencijal i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav pomladak, vrlo je važna hranidba koza, naročito u drugoj fazi bremenitosti, odnosno, posljednjih 45 dana prije jarenja.

Kvaliteta jaradi uvjetovana načinom hranidbe koza

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo, kaže da u ovom vremenskom periodu dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period pripreme mliječne žljezde za narednu laktaciju. Kvaliteta tek ojarenih životinja i kolostruma dosta ovisi od načina hranidbe koza u drugoj polovici bremenitosti. Zbog toga je ovaj period, jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

"Hranidbu treba prilagoditi na osnovi broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka povećava se za 30% pa i više. Okvirno, obrok bi se mogao sastojati od 2.5 - 3kg kvalitetnog sijena i 200 do 300 grama koncentrata, u ovisnosti od kvalitete sijena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (AD3E). Prije partusa, tri do četiri dana, obrok se smanjuje za jednu trećinu pa i za polovinu, vodeći računa o kvaliteti sijena. Prvih pet dana nakon jarenja, kozu treba hraniti kombinacijom žitarica i kvalitetnog sijena, a nakon toga postepeno normalizirati obrok", objašnjava Zafirović.

Ubrzo nakon jarenja, prema njegovim riječima, jare je pokretno i sposobno tražiti vime. Prije sisanja, vime koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Važno je da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju, popije kolostrum i dobije vitamin AD3E. S prvim mlazevima kolostruma, koji sadrži imunoglobuline, formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti. Pasivni imunitet predstavlja osnovu za formiranje aktivnog imuniteta.

"Hranjjivim tvarima iz kolostruma zagrijava se organizam, a ujedno se i razvija. Kolostrum uspostavlja normalni protok hraniva kroz crijeva. U slučaju da majka ugine ili nema mlijeko, jarad se podmeće kozi koja ima kolostrum, a može im se dati i kravlji, iako nije adekvatna zamjena za kozji. Poželjno je da na svakom gospodarstvo ima njegovih smrznuth rezervi. Prilikom korištenja smrznutog kolostruma, obratiti pažnju na pripremu. Potrebno ga je zagrijavati postepeno, na indirektni izvor toplote, ne veće od 50°C, da ne bi uništili imunoglobuline", naglašava stručnjak.

Sijeno i voda u dovoljnim količinama

Dodaje da temperatura pripremljenog kolostruma treba biti od 38 do 39°C. U prvom tjednu života jarad se hrani na sisu i majčino mlijeko je jedino hranivo. Poželjno je da u ovom periodu mladunče sisa po volji i da bude zajedno s majkom. Ukoliko je odvojeno, potrebnu količinu mlijeka (0.5 - 0.8 litara) treba dati u 4 - 5 podoja. Od drugog tjedna u hranidbu se uključuju kvalitetna sijena (lucerna - djetelina) i povećava se količina mlijeka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri podoja.

"Od trećeg tjedna u hranidbi se dodaje koncentrat za jarad sa 18% proteina, količine oko 50 grama kada se postepeno povećava, tako da se sa starošću od 35 - 40 dana, dobije 300 - 350 grama koncentrata. Ova količina koncentrata zadržava se, a veće potrebe jaradi u pogledu potrebnih nutrijenata, nadoknađuje se upotrebom veće količine sijena", ističe on.

Stručnjaci vranjske Poljoprivredno stručne službe, podsjećaju stočare da se količina mlijeka od petog tjedna počinje smanjivati. Zbog sve veće potražnje, kao i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda od koza, u hranidbu jaradi se nakon sedam dana starosti mogu postepeno uključiti zamjene za mlijeko. To je spoj mlijeka i sirutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodataka. Prilikom upotrebe ove zamjene, obavezno se mora koristiti zdravstveno ispravna voda i pridržavati se uputa za upotrebu. Sijeno i vodu moraju uvijek imati na raspolaganju.


Tagovi

Hranidba jaradi Kolostrum Zamrznuti kolostrum Srđan Zafirović AD3E Kvalitetna sijena Zamjena za mlijeko


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.