Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mučenje bikova
  • 15.06.2019. 10:30
  • Castilla y León, Španjolska

Prekinuta gotovo 500-godišnja tradicija: Zabranili festival Toro de la Vega

Radi se o vrlo bizarnoj tradiciji u sjevernozapadnoj regiji Castilla y León, u kojoj sudjeluju muškarci, a svodi se na to da mlade bikove ubadaju strijelama i kopljima, na kraju ih izbodu, a prije toga im na živo sijeku rep.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 1.115
  • 355
  • 0

Tradicija duga gotovo 500 godina nedavno je prekinuta u Španjolskoj. Naime, španjolski Vrhovni sud donio je povijesnu presudu kojom se zabranjuju sve aktivnosti vezane za mučenje bikova na festivalu "Toro de la Vega". 

Radi se o vrlo bizarnoj tradiciji u sjevernozapadnoj regiji Castilla y León, u kojoj sudjeluju muškarci, a svodi se na to da mlade bikove ubadaju strijelama i kopljima, na kraju ih izbodu, a prije toga im na živo sijeku rep. Osobi koja bi ubila stradalu životinju, ceromonijalno je dodjeljeno koplje i medalja. 

Zbog pritiska španjolskih organizacija za dobrobit životinja kao što su PACMA i PETA, 2016. godine je regionalna vlada Castilla y León zabranila ubijanje bikova na festivalu. No, ubrzo nakon ove revolucionarne odluke, Gradsko vijeće Tordesillasa žalilo se Vrhovnom sudu. Navodno, nije bilo razloga zabraniti ubojstva.

Ovaj put španjolski Vrhovni sud odbacio je žalbu i okončao gotovo 500-godišnju tradiciju mučenja životinja. Taj se uspjeh, kako piše PETA, smatra prekretnicom u kontekstu dalekosežnog pokreta koji se širi diljem Španjolske. Naime, sve više i više ljudi ne želi prisustvovati festivalima i drugim događajima gdje se bikovi muče u ime zabave. 

Raskrinkani: Okrutno mučili telad na farmi koja proizvodi mlijeko za veliku korporaciju

Tako je već preko 100 gradova u Španjolskoj zabranilo borbe s bikovima. Prema istraživanju, 80% Španjolaca koji su poznati po tradicionalizmu, je protiv ovakvih događanja. Jedan od takvih festivala naziva se "bik u plamenu" (bull on fire). Radi se također o višestoljetnoj tradiciji koja se održava drugog vikenda u studenom. Muškarci dokazuju svoju hrabrost izazivajući bika tako što mu glavu i rogove pokrivaju katranom (koji predstavlja lošu sreću). Nakon toga mu pale rogove, a bik ugiba u agoniji. 


Tagovi

Mučenje bikova Toro de la Vega Castilla y León Tradicija Festival PETA Borbe s bikovima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.