Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Rožmarić
  • 16.12.2015. 15:35

Predblagdanska proizvodnja slavonskog kulena

OPG Rožmarić iz Tenje posljednjih je nekoliko godina intenziviralo i usavršilo proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda, posebice kulena.

  • 783
  • 29
  • 0

Predblagdansko vrijeme je već tradicionalno i vrijeme kolinja. U Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Rožmarić u Tenji također održavaju tu slavonsku tradiciju, ali se uz to posljednjih 10 godina intenzivno bave i proizvodnjom autohtonog slavonskog kulena.

OPG Rožmarić iz Tenje posljednjih je nekoliko godina usavršilo proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda, posebice kulena. Iz dobro opremljene mesarske radionice izlaze kao na traci kobasice, kuleni i kulenove seke. Rožmarići su u dvorištu izgradili i višenamjenski objekt u sklopu kojeg su hladnjača, pušnica i zrionica kulena.

Hladnjača je početna i završna etapa proizvodnje. U njoj se pripremljeno svinjsko meso treba prvo dobro ocijediti prije mljevenja. Svježe napravljeni proizvodi potom završavaju u pušnici, gdje se posebna pozornost posvećuje dimljenju, količini i dužini izlaganja dimu.

Nakon višestrukih nagrada, danas imaju veliki motiv za daljnje unapređivanje proizvodnje. Proizvode od 150 do 200 komada kulena godišnje, a prodaja se većinom odvija na kućnom pragu. Unatoč kolebanjima cijena na tržištu svinja, cijena kulena je i dalje 200 kuna, kaže Alojzije Rožmarić. Proizvode i voćne rakije i pripravke od voća.


Tagovi

OPG Rožmarić Priprema kulena Suhomesnati proizvodi Pogon


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer