Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u VB
  • 28.03.2022. 17:00

Pred kolapsom britansko stočarstvo?

Cijene stočne hrane, gnojiva i goriva svakodnevno rastu, ali ih ne prate cijene poljoprivrednih proizvoda. Stočari su ogorčeni

Foto: Depositphoto/sgudak/Syda_Productions
  • 696
  • 134
  • 0

Michael Oakes, predsjednik odbora za mliječne proizvode u Nacionalnoj uniji farmera Velike Britanije morao je ovoga mjeseca zaklati dio svog mliječnog stada kako bi platio rastuće račune, piše Sky News"Mislim da nitko u mojoj generaciji nije vidio nešto ovakvo. Postoji stvarna zabrinutost za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji. Količina hrane, izbor, cijena i pristupačnost bit će veliki izazov", komentira Oakes situaciju povećanja troškova gnojiva, stočne hrane i goriva, a što je uzrokovano sukobom u Ukrajini.

Ovaj vlasnik mliječne farme u Worcestershireu dodaje da su se troškovi gnojiva i stočne hrane gotovo udvostručili. 

Rastu troškovi stočne hrane i goriva

U toj su zemlji troškovi rasli posljednjih godina. Brexit i zabrinutost zbog nedostatka radne snage, praćeni su problemima u lancu opskrbe tijekom pandemije.

Oakes kaže da rast cijena od početka sukoba u Ukrajini sada predstavlja stvarnu prijetnju budućnosti njegovog poslovanja. Navodi da su u siječnju 2021. plaćali nešto manje od 300 funti za tonu gnojiva, cijena je prije sukoba porasla na 600 funti, a sada je 1000 funti. To je povećanje troškova hrane za 60 posto.

Brexit, pandemija i sada rat - uzrok su problema (Foto: Depositphoto/MicEnin)

I cijena goriva je viša, a kupci onoga za farme plaćaju na dan isporuke. Prosječna cijena proizvodnje mlijeka porasla na 40 penija po litru, ali samo odabrani farmeri primaju blizu tog iznosa. Ako ne dođe do rasta otkupne, mnogi će smanjiti ili napustiti proizvodnju na ekonomskoj osnovi.

Oakes je dodao da je gnojivo toliko skupo da bi poljoprivrednici mogli odustati od uzgoja usjeva, jer im je to isplativije.

Tom Holder iz Britanskog maloprodajnog konzorcija potvrdio je da će supermarketi morati povećati cijenu nekih artikala. On navodi da nema nikoga tko bi apsorbirao taj neizbježan rast.

Svinjogojstvo na koljenima

I Britanski uzgajivači svinja su u nezavidnom položaju. Upozorili su na mogućnost propasti ovog sektora zbog naglog rasta cijena hrane. Troškovi su porasli za 50 posto za tjedan dana, a Nacionalna asocijacija uzgajivača svinja (NPA) pozvala je trgovce da plate više za svinjetinu, objavio je BBC News.

Ministrica poljoprivrede Viktorija Prentis rekla je: "Već sam najavila hitnu reviziju u lancima nabave industrije svinja i rad je u tijeku."

Ona je dodala da se trenutne aktivnosti nadovezuju na one koje su uvedene kako bi pomogli u rješavanju problema s viškom ove stoke, privremene vize za mesare i razgovore s glavnim bankama i maloprodajnim lancima kako bi osigurali njihovu fleksibilnost prema uzgajivačima.

Nedostaje im radne snage (Foto: Depositphotos/davit85)

Farmerica Kate Morgan iz Driffielda u istočnom Jorkširu rekla je da si farmeri ne mogu priuštiti posljednja poskupljenja. Kaže da hrana za svinje iznosi 70 posto troškova uzgajivača. Trenutno se svinje otkupljuju po cijeni oko 1,38 funti po kilogramu, ali sada će proizvodnja koštati više od 2 funte/kg. 

Na ovu je krizu već upozoravano nakon što je 40.000 svinja moralo biti eutanazirano zbog nedostatka mesara za njihovu obradu.

"Nitko ne može preživjeti s pšenicom po cijeni od 300 funti po toni. Situacija je sada iznad očajne i nema svjetla na kraju tunela", izjavio je Rob Mutimer, predsjednik NPA.


Tagovi

Britansko svinjogojstvo Britansko mljekarstvo UK kriza Rast cijena Britanska poljoprivreda Ukrajina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nekada nije bilo problema s kilažom, a vježbe su bile besplatne i još na dnevnoj bazi. #RuralFoto #Selo