Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup svinja
  • 08.12.2017. 18:00

Potražnja raste, rast će i cijena svinja?

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o otkupnoj cijeni živih svinja i krmača.

Foto: Pixabay/beahohl
  • 3.715
  • 281
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, otkupne su cijene živih svinja i krmača u proteklom tjednu bile stabilne. Naime, kako navode, žive svinje (80-120 kg) su u 48. tjednu 2017. na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima u RH najčešće tržene po 12 i 13 kn/kg. Prosječna otkupna cijena živih svinja (80-120 kg) u RH za 48. tjedan 2017. iznosila je 12,32 kn/kg te je u odnosu na 48. tjedan 2016. bila viša za solidnih 10 posto i od početka godine u stalnom je porastu.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske cijene su se kretale od 10,00 do 16,00 kn/kg, a na području jadranske Hrvatske od 13,00 do 16,00 kn/kg.

"S obzirom da je razdoblje svinjokolje započelo, uočeno je da se tržište živim svinjama jače aktiviralo, porasla je ponuda, a i potražnja je sve bolja. Na pojedinim mjestima gdje se prodaju na manje kao i za svinje iz domaćeg (seljačkog) uzgoja cijene prelaze i 16 kn/kg. Za očekivati bi bilo da će tijekom prosinca potražnja još više rasti, a ovisno o ponudi moglo bi doći i do promjena u razini cijena", navode iz TISUP-a.

Tijekom 48. tjedna 2017. na sajmovima i otkupnim mjestima u RH cijene krmače za klanje, u skladu sa sezonskom svinjokoljom očekivano su porasle ponuda i potražnja, osobito za onima iz domaćeg uzgoja. Krmače su tržene po cijenama od 8,00 do 10,00 kn/kg, pri čemu je prosječna cijena krmača iznosila 9,64 kn/kg. U odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast prosječne cijene za 5,59 posto, zaključuju.

Foto: Pixabay/beahohl


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Otkupne cijene Svinje Krmače


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]