Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje proizvodnje mlijeka
  • 21.03.2016. 10:30

Potpore smanjenju proizvodnje mlijeka?

Poljoprivrednicima koji dobrovoljno smanje proizvodnju mlijeka, predloženo je na razini EU, pomoglo bi se u maksimalnom iznosu od 15 tisuća eura godišnje!

Foto: ec.europa
  • 3.089
  • 319
  • 0

Državama članicama EU uskoro će se uputiti prijedlog o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje mlijeka kako bi došlo do oporavka cijena, piše RTE.

Zauzvrat predlažu da se svakom poljoprivredniku pomogne u maksimalnom iznosu od 15 tisuća eura godišnje. Prijedlog bi se trebao uskladiti s regulativom za izuzeće od propisa o zaštiti ravnopravnog tržišnog natjecanja.

Najavio je to povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan na kriznom sastanku ministara poljoprivrede u Bruxellesu. U interesu europskih poljoprivrednika, dodao je, spreman je iskoristiti sve instrumente koji im stoje na raspolaganju kako bi povećali njihovu otpornost na oscilacije na tržištima te im pružili pomoć.

Irski mljekari ostaju bez poticaja?

Mljekari u EU žale se na niske otkupne cijene zbog kojih je proizvodnja nerentabilna. Iako im je Bruxelles prošloga rujna odborio 500 milijuna eura pomoći, iz udruženja Copa-Cogeca su rekli kako ona nije ni približno dovoljna da se farmerima nadoknadi gubitak ruskog, glavnog izvoznog tržišta.

Irskim mljekarima ove dobrovoljne mjere za plaćanje manje proizvodnje neće biti ponuđene, rekao je irski ministar poljoprivrede na odlasku Simon Coveney koji se boji da bi takve mjere samo pogoršale stanje. Čak i ako EU proizvođači smanje proizvodnju, ništa ne ograničava njihove globalne konkurente da isto to učine!

Foto: ec.europa


Tagovi

Mljekari Phil Hogan Copa-Cogeca Poljoprivreda Kvota Cijena Proizvodnja Dobrovoljno Embargo Rusija Kina Prijedlog Smanjenje Irska


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)