Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji u RH
  • 24.02.2023. 13:30
  • Međimurska, Novakovec

Posjetili smo hrvatsku mliječnu farmu godine, jasno je zašto im je pripala vrijedna titula

Naši su roditelji uložili veliki trud da bi došli do ovakve farme, najbolje u Hrvatskoj, zato imamo veliku odgovornost nastaviti razvijati i unaprijeđivati proizvodnju, istaknuo je David Murković.

Foto: Igor Čolaković
  • 5.806
  • 384
  • 0

"Cijeloj obitelji puno znači ovo priznanje, sigurno godi kada ste na samom vrhu", ponosan je David Murković koji zajedno s bratićem Dominikom, nastavlja posao uzgoja mliječnih krava na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji su započeli i vode njegov otac Ivica i stric Josip.

Naime, njihovoj je farmi nedavno u Križevcima dodijeljena nagrada Hrvatske mljekarske udruge za najbolju mliječnu farmu u Republici Hrvatskoj. 

Na gospodarstvu u Novakovcu obrađuju oko 130 hektara, a u uzgoju imaju 180 muznih krava holštajn-frizijske pasmine, 130 junica i tridesetak grla teladi.

Njihova je, doznajemo, bila prva farma muznih krava čija je gradnja financirana iz pretpristupnog programa SAPARD, a zahvaljujući sredstvima koja su dobili na natječaju za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, dogradili su modernu staju muznih krava te izgradili nova spremišta za stočnu hranu i za poljoprivrednu mehanizaciju.

"Naša farma od 3 tisuće četvornih metara sada je hotel za krave s pet zvjezdica", naglasio je ovaj mladi farmer.

Godišnje proizvedu gotovo 1,5 milijuna litara mlijeka

Murkovići godišnje proizvedu i do 1,5 milijuna litara visokokvalitetnog mlijeka, koji prodaju varaždinskoj Vindiji.

"Iako rast otkupne cijene mlijeka ne prati enormni rast troškova proizvodnje, mi smo ipak zadovoljni. Sve što zaradimo već godinama ulažemo u unaprjeđenje proizvodnje", napominje dodajući da je obitelj do sada u ovu farmu uložila više od 10 milijuna kuna vlastitih sredstava, a još uvijek vraćaju kredit koji smo dobili od Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Naša farma nimalo ne zaostaje za onima u zapadnoj Europi, ponosna je obitelj Murković 

Ovaj posao, kaže, traži puno odricanja i veliku disciplinu. Svakoga dana po grlu moraju osigurati i 50 kilograma hrane, što je dnevno više od 10 tona. Velika su ulaganja i u poljoprivrednu mehanizaciju, bez koje nema uspješne poljoprivredne proizvodnje.

"Već godinama muku mučimo i s radnom snagom, dobre je radnike jako teško naći, zato sve češće razmišljamo o robotizaciji naše farme, kako bismo što više automatizirali proizvodnju. Tako bismo postigli još veću proizvodnju mlijeka i poboljšali kvalitetu našeg stada", otkriva planove naglašavajući da je to izuzetno veliko, milijunsko ulaganje, jer bi im trebala najmanje tri robota. No, to je sigurno smjer u kojem će ići.

Kod njih životinje imaju idealne uvjete, jer su kod gradnje koristili neka od najmodernijih rješenja u opremanju, od termo krova do 'madraca' za krave, životinjama posebno prilagođene podne površine. "Naša farma sada nimalo ne zaostaje za onima u zapadnoj Europi, no moramo nastaviti redovno ulagati da bismo ostali konkurentni", priča nam David ističući da i on i bratić Dominik  žele raditi i nastaviti ovaj obiteljski posao.

"Naši su roditelji uložili veliki trud da bi došli do ovakve farme, najbolje u Hrvatskoj, zato imamo veliku odgovornost nastaviti razvijati i unaprijeđivati proizvodnju na našem OPG-u, na kojem stalno ili povremeno radi deset radnika", poručio je David.

Strahuju od gubitka zemljišta

Nova generacija želi nastaviti ulagati u modernizaciju farme, u nove poljoprivredne strojeve i nove tehnologije. Međutim, da bi se uspješno razvijali i u budućnosti treba će osigurati još poljoprivrednog zemljišta. Sada obrađuju zemlju na čak 134 parcele, što im značajno povećava trošak proizvodnje.

"No, umjesto da povećavamo i okrupnjavamo poljoprivredne površine koje obrađujemo, sada nam prijeti da izgubimo dio zemlje koju obrađujemo", upozorava navodeći i da naši farmeri nažalost, nemaju ni približno uvjete kakve imaju oni u drugim europskim zemljama, pa se nada da će konačno biti prepoznat i ovaj sektor, koji je posljednjih godina značajno smanjen.

Godišnje proizvedu i do 1,5 milijuna litara visokokvalitetnog mlijeka

Ističe i da biste uspjeli u ovom poslu kod nas, morate biti silno uporni pa i tvrdoglavi, taj posao morate jako voljeti. "Zato je cijela obitelj iznimno ponosna da smo dobili godišnju nagradu za najbolju mliječnu farmu u Hrvatskoj. Ona je veliko priznanje za naš dugogodišnji uporni rad, za našu muku, trud i odricanje", zaključuje mladi farmer iz Međimurja.


Fotoprilog


Tagovi

Najbolja u RH Mliječne krave Proizvodnja mlijeka Obitelj Murković David Murković Dominik Murković Mliječna farma godine


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]