Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Murković
  • 04.09.2021. 10:30
  • Međimurska, Novakovec

Ivica Murković: Naša staja je sada hotel za krave s pet zvjezdica

Bez ulaganja nema uspješne poljoprivredne proizvodnje, kaže naš sugovornik koji je s bratom Josipom napravio veliku farmu muznih krava zahvaljujući obiteljskoj ušteđevini, kreditima te EU sredstvima.

Foto: Igor Čolaković
  • 6.675
  • 658
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Murković u Novakovcu u Međimurskoj županiji bila je prva farma muznih krava čija je gradnja financirana iz pretpristupnog programa SAPARD.

"Zajedno s bratom Josipom odlučili smo napraviti veliku farmu muznih krava, što nam je i uspjelo zahvaljujući kreditima, obiteljskoj ušteđevini te EU sredstvima", kaže Ivica Murković, nositelj OPG-a otkrivajući da danas u uzgoju imaju 162 muzne krave holštajn-frizijske pasmine, 113 junica i tridesetak grla teladi.

"Naše krave godišnje po grlu daju oko osam tisuća litara mlijeka, koje prodajemo domaćoj industriji, a od toga posla žive moja i bratova obitelj", napominje.

Ovi mladi stočari, koji obrađuju i 130 hektara poljoprivrednih površina, nastavili su ulagati u farmu, pa su zahvaljujući sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH i operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", uspjeli i dograditi staju, izgraditi nova spremišta te kupiti novu poljoprivrednu mehanizaciju. Ivica i Josip Murković do sada su uložili više od 10 milijuna vlastitih sredstava, a još uvijek vraćaju 7,5 milijuna kuna kredita koji su dobili od HBOR-a.

Radnike voljne raditi na farmi nemoguće je pronaći

Kažu da bez ulaganja nema uspješne poljoprivredne proizvodnje, a kako je posao kojim se bave sve manje dohodovan, teško je osigurati novac za nova ulaganja. Napominju kako je prije 10 godina cijena litre mlijeka bila 4,20 kuna, a danas je osnovna tek 2,20 kuna. Kroz deset godina porasli su baš svi proizvodni troškovi, tako da je svake godine sve teže i teže poslovati, jer moraju vraćati i kredite koje smo uzeli za gradnju farme.

"Svakoga dana po grlu moramo osigurati i 50 kilograma hrane, što je dnevno više od 10 tona. Već to su ogromni troškovi, kojima treba dodati i niz drugih. Na farmi kakva je naša uvijek je puno posla, a radnike voljne raditi na farmi je već neko vrijeme nemoguće pronaći", kaže Ivica.

Farma Murković opremljena je sredstvima iz operacije 4.1.1.

Posljednjih godina nekoliko njihovih radnika otišlo je raditi u Austriju, muče se s nedostatkom radne snage, a veliki su im problem i nedostatne poljoprivredne površine. Kažu da su na natječajima za zakup zemljišta isto tretirani oni koji imaju više od 300 grla i primjerice, poljoprivrednik koji ima samo jednu kravu. 

Hrvatskoj već sada nedostaje više od 50 posto mlijeka, koje mora uvoziti, a proizvodnja se godinama guši i ograničava, navode Murkovići. Razočarani su otkupnom cijenom, visokim troškovima proizvodnje i nerazumijevanjem za probleme, zato je, kažu, i sve više farmera koji zatvaraju farme čim uspiju otplatiti kredite. "Imam dojam da je mljekarski sektor u našoj zemlji postao nebitan, iako su mnogi dobro zaradili na propasti mljekara" upozorio je Ivica Murković i dodao kako naši farmeri proizvode najkvalitetnije mlijeko u Europi, jer naše poljoprivredne površine nisu zagađene pesticidima.

Poljoprivredni proizvođači u Međimurju suočeni su i s još jednim problemom koji je vezan uz staru poljoprivrednu mehanizaciju, navodi ovaj stočar. Strojevi se često kvare, a mehaničara za gotovo nema. Nedavno se tako, kaže, na njihovom starom kombajnu odlomio dio koji ne mogu zamijeniti sami, a na popravak kod mehaničara trebaju čekati tjednima. "Kako ćemo sada osigurati silažu bez dodatnih troškova", pita se Ivica Murković.  

Moderna staja od tri tisuće kvadrata

Unatoč brojnim nevoljama s kojima se susreću, Murkovići nastoje stalno unaprjeđivati proizvodnju na svom gospodarstvu, pa su zahvaljujući bespovratnim sredstvima koji su dobili na natječaju za operaciju 4.1.1. uspjeli proširiti farmu i dijelom obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju.

"Naša staja od gotovo 3.000 četvornih metara je sada hotel za krave s pet zvjezdica, u kojoj životinje imaju idealne uvjete", ponosno ističe Ivica navodeći da su koristili neka od najmodernijih rješenja u opremanju farme, od termo krova do madraca, životinjama posebno prilagođene podne površine, boksova i telišta. "Naša farma sada nimalo ne zaostaje za onima u zapadnoj Europi", naglašava. 

Uz dogradnju staje sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH su uložili i u gradnju spremišta za poljoprivrednu mehanizaciju od 250 kvadrata, kupili novu prikolicu za gnoj, sijačicu, cisternu, prskalicu, tanjuraču. Svjesni su da bez ulaganja nema napretka, zato stalno ulažu i u mehanizaciju, nove silose, strojeve za hranjenje.

EU sredstvima uspjeli su donekle obnoviti staru mehanizaciju

Mjere iz Programa ruralnog razvoja su, kaže, svakako velika pomoć u tom smislu, ali na novac se čeka predugo, a traži se i previše papira. Tisuće i tisuće kuna su ostavili samo kod javnih bilježnika, a sve su to troškovi koje nemaju farmeri u drugim europskim zemljama. "No, bez te podrške bili bismo u još lošijoj situaciji, zato ćemo i dalje nastojati novac za nova ulaganja osigurati i iz tog izvora, jer su naše potrebe i dalje velike", optimističan je Murković.

Treba im novi kombajn, novi traktori i balirka, a to su ulaganja veća od milijun kuna, a žele li biti uspješni, otkriva nam, moraju razmišljati i o robotizaciji farme. Nadaju se da će uspjeti osigurati još poljoprivrednog zemljišta u jednom komadu, jer sada obrađuju zemlju na čak 134 parcele, što im značajno povećava trošak proizvodnje.

"Ključno je da Hrvatska konačno prepozna važnost našeg sektora i da uvjeti poslovanja budu barem približno jednaki onima koji imaju farmeri u drugim europskim zemljama", zaključio je ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz međimurskog Novakovca. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Murković Ivica Murković Uzgoj krava Mliječno govedarstvo Program ruralnog razvoja RH APPRRR Hotel za krave


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/