• Zapošljavanje stranaca
  • 05.01.2018. 09:00

Popunjene kvote za pastire i stočare, gdje pronaći radnike?

Nedostatak radne snage u poljoprivredi teško će riješiti kvote za uvoz stranih radnika.

Foto: Bigstockphoto/StudioDin
  • 1.683
  • 218
  • 0

Kvota za zapošljavanje stranaca za neka su zanimanja već popunjena! Veliki je to problem za naše stočare koji godinama imaju problem s pronalaskom radne snage. Naime, kako piše dnevnik.hr, kvota od 35 dozvola za uvoz pastira i stočara popunjena je isti dan kad su ih pustili.

"Nije mi normalno kad vidim da su u turizmu pustili 4.500 kvota, a na nas poljoprivrednike - 35. Nas mljekara u Hrvatskoj ima 7.000 i nepojmljivo mi je da su nam dali tako malo kvota. U ovome poslu teško je naći radnika i vani, a kamoli u Hrvatskoj", rekao im je Petar Turkalj.

Kako im je naveo, po njemu bi najbolje bilo da se kvota dodijeli OPG-u na način da sami mogu uvesti radnika i u slučaju da se ne svide jedni drugom, potraže novog. Sadašnji model predviđa da kvote dogovaraju ministarstva rada i unutarnjih poslova, a u slučaju da netko od stranaca zaposlenih preko kvote da otkaz, na njegovo se mjesto ne može zaposliti netko drugi.

Udruga poslodavaca stoga, rekli su za Novu TV, želi slovenski model. On predviđa da - imate li potrebu za primjerice pastirima, zatražite od Zavoda za zapošljavanje da vam pronađu osobe. Ne učine li to u roku od pet dana, imate dozvolu zaposliti stranog državljanina. Zanimljivo je i to da početna plaća za pastire i pomoćne radnike u stočarstvu iznosi 6.500 kuna uz osiguran smještan i hranu, no da ih je u zemlji visoke nezaposlenosti i dalje teško za pronaći.

Foto: Bigstockphoto/StudioDin


Izvori

Nova TV


Tagovi

Kvote Stranci Posao Pastiri Stočari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi