Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.12.2022. 10:00

Ponovno afrička svinjska kuga u susjedstvu

Samo do rujna, imali su prijavljenih 40 slučajeva.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.178
  • 122
  • 0

Susjedna Srbija, koja je samo do rujna imala prijavljenih 40 slučajeva afričke svinjske kuge, ima novo žarište.

Posljednji slučaj otkriven je u selu Požeženo kod Velikog Gradišta, u Braničevskom okrugu gdje je zaraza prisutna više od dvije godine. Od tada se pojavljuje na različitim mjestima, uglavnom u lovištima kod divljih svinja, ali, od nje oboljevaju i domaće svinje, piše RTS.

"U krugu od tri kilometra proglašava se zaraženo, a u krugu od deset kilometara je ugroženo područje. Postoje zakonom propisane mjere koje se provode u zaraženom, ugroženom području. U svakom slučaju zabranjuje se promet životinja, napuštanje životinja iz dvorišta, bilo kakav transport", objašnjava za Javni servis direktor veterinarske stanice Veliko Gradište dr Saša Rajčić.

Tako su na osnovu rješenja Uprave za veterinu, naselja u općini Golubac - Braničevo, Donja Kruševica, Vinci, Ponikve i Usije proglašena ugroženim od ASK, prenosi urbancityradio.rs.

Na gospodarstvu ili farmi na kojoj se potvrdi virus, vrši se eutanazija svih svinja, po propisanoj proceduri. Štetu vlasniku nadoknađuje država. Ali, zbog mjera zaštite, koje podrazumijevaju zabranu prometa, prodaje mesa, pa čak i klanja svinja za vlastite potrebe u zaraženom području, trpe i drugi uzgajivači.

Afrička svinjska kuga navodno je u zemlju ušla iz Bugarske, i za par godina proširila se po cijeloj Istočnoj Srbiji. Nije opasna po zdravlje ljudi, ali protiv nje nema lijeka ni cjepiva.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Braničevski okrug Saša Rajčić Eutanazija svinja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]