Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 11.03.2018. 13:30

Poluslobodni sustav držanja goveda za veću mliječnost

Jedna od mogućnosti ovakvog sustava držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenja nevezano u štali, ili na ispustu.

  • 667
  • 46
  • 0

Poluslobodni sustav držanja goveda podrazumijeva da se mlađe kategorije drže slobodno, odnosno da nisu vezane. Omogućeno im je neograničeno kretanje u staji, na ispustu, ili na pašnjaku. Jedna od mogućnosti ovakvog sustava držanja je da se krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenja nevezano u štali, ili na ispustu.

Sloboda kretanja povoljno utječe na zdravlje grla

Također, grla tijekom zime mogu se držati unutra vezane, a ljeti na ispustima, iako je bolje da se kombinira. Obično se grla za vrijeme hranjenja i muže drže u objektu, a u ostalom dijelu dana se slobodno kreću van objekta.

"Tako grla imaju povećanu slobodu kretanja, što povoljno utječe na zdravstveno stanje životinja, lakši partus, smanjen rizik od deficita vitamina D, duži proizvodni i životni vijek i veću mliječnost. Utrošak hrane je nešto veći nego kod vezanog sustava, ali je to zanemarljivo u odnosu na sve prednosti koje nosi poluslobodni sustav držanja", objašnjava savjetodavac Goran Joksić.

Primjenjivo za manji broj grla

Ovaj sustav se primjenjuje tamo gdje ne postoji veliki broj grla, odnosno gdje ih je do 30. Tada je vezivanje krava na ležištima jednostavno, jer svaka jedinka dolazi na svoje mjesto. 

Foto: branexserbia / Bigstock


Tagovi

Poluslobodni sistem držanja Goveda Krave Štala Goran Joksić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]