Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajivači izvornih pasmina peradi
  • 16.03.2017. 10:30

Pokrenuli promjene u pravilima uzgoja peradi

Željko Tomas pokrenuo pitanje izrade novog pravilnika za valenje peradi!

  • 4.008
  • 286
  • 0

Uzimajući u obzir važnost valenja pilića, suočeni sa zakonima koji kazuju da ne smiju valiti piliće ako nemaju registrirani objekt na farmi, uzgajivači kokoši hrvatice i Zagorskog purana obratili su se Hrvatskom savezu uzgajivača izvornih pasmina peradi koji obuhvaća županijske udruge uzgajivača od kojih se svaka diči brojnim vlastitim članovima koji uzgajaju izvorne pasmine peradi.

S obzirom na to da se ne radi o problemu pojedinih, nego svih uzgajivača izvornih pasmina peradi na području Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, Željko Tomas nedavno se obratio javnosti, a poglavito birokraciji putem Agrokluba, no i Ministarstvu poljoprivrede od kojega je dobio sljedeći odgovor:

Reakcija Ministarstva poljoprivrede na upit Željka Tomasa

"Vezano uz Vaš upit i zahtjev Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi kojim se traži izmjena Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za valenje domaće peradi i pernate divljači (Narodne novine, broj 36/95), a kojim su propisani uvjeti kojima glede izgradnje, tehničkog uređenja, načina rada i higijene moraju udovoljavati objekti za valenje domaće peradi i pernate divljači, kao i obrasci evidencije odobrenih objekata u nastavku dajemo pojašnjenje:

Željko Tomas animirao Ministarstvo poljoprivrede: U planu je izrada novog pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za valenje peradi!

Zakonom o veterinarstvu određeno je da farme papkara i kopitara, peradi i kunića, valionice, farme za uzgoj divljači, objekti za uzgoj riba i školjkaša, drugi objekti akvakulture i objekti uzgoja životinja moraju biti upisani u Registar farmi, a navedeni objekti moraju biti i odobreni, ako je to određeno posebnim propisom.

Upis objekata osigurava da su isti pod veterinarsko-zdravstvenim nadzorom

Upis objekata na kojima se uzgajaju životinje u Registar farmi osigurava da su isti pod veterinarsko zdravstvenim nadzorom što je od izrazite važnosti obzirom da se proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenim ljudskoj upotrebi mogu prenositi zoonoze (bolesti zajedničke ljudima i životinjama) koje mogu imati štetne posljedice na ljudsko zdravlje i život.

Sva mjesta uzgoja životinja podložna su kontroli i obvezi provođenja naređenih mjera kako je to određeno Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2017. godini. Vezano uz navedeno, a specifično uz uzgoj peradi, obavještavamo da su u dijelu Naredbe koji se odnosi na salmonelozu peradi također obuhvaćene i obveze uzorkovanja u valionicama.

Stavljanje u promet živih životinja i njihovih proizvoda samo uz registrirane objekte

Nadalje, preduvjet stavljanja u promet živih životinja i njihovih proizvoda odnosno premještanje pošiljaka unutar Republike Hrvatske kao i unutar Europske unije i izvoz u treće zemlje moguće je samo ako su objekti za uzgoj životinja uključujući i valionice registrirani.

Posljedica isključivanja valionica očitovala bi se kroz propuštanje provedbe kontrole

Slijedom navedenog, isključivanje valionica bilo kojeg kapaciteta za posljedicu bi imalo propuštanje provedbe kontrole i bilo suprotno odredbama nacionalnog zakonodavstva i zakonodavstva Europske Unije koje kao država članica imamo obvezu provoditi.

Zakon o veterinarstvu ne zabranjuju nasađivanje kokoši

Na kraju napominjemo da Zakon o veterinarstvu kao niti bilo koji drugi propis iz nadležnosti ovoga tijela ne zabranjuje nasađivanje kokoši, no uvjeti držanja i stavljanja živih životinja i njihovih proizvoda u promet određeno je prethodno navedenim propisima.

U planu je izrada novog pravilnika

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane planira tijekom 2017. godine pristupiti izradi novog pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za valenje peradi, pri čemu će se razmatrati mogućnost propisivanja uvjeta koji bi bili primjenjivi u odnosu na specifičnost određenih nacionalnih osobitosti peradarske proizvodnje, naravno pri tome pazeći da oni ne povećavaju rizik zajavno zdravlje i zdravlje životinja te da nisu protivni nacionalnim i EU propisima.

Pored navedenog, sukladno procedurama donošenja pravilnika u Ministarstvu poljoprivrede, postoji obveza da se nacrti istih moraju dati na javnu raspravu minimalno 15 dana preko sustava e-građani u kojemu zainteresirana javnost može davati primjedbe."


Povezane stočne vrste

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Željko Tomas Valenje pilića Ministarstvo poljoprivrede Peradarstvo Izvorne pasmine Zagorski puran Kokoš hrvatica


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰