• Tirolske krave
  • 28.08.2019. 19:00

Pokrali zvona s deset krava - traga se za lopovima

Austrijska policija traga za lopovima koji su pokrali zvona s 10 krava koje su bile na ispaši, na zapadu Tirola.

Foto: Pixabay/stux
  • 601
  • 96
  • 0

Nesvakidašnja vijest dolazi nam iz austrijskog Tirola, poznatog po idiličnim, planinskim livadama i pašnjacima koji zauzimaju preko 30 posto te regije i važni su za njihovo stočarstvo. 

Kravica sa zvonom oko vrata slika je koju će svi prvi zamisliti. No, kravice ondje ostaju bez zvona. 

Naime, kako prenosi france24, austrijska policija traga za lopovima koji su pokrali zvona s krava koje su bile na ispaši, na zapadu te regije. 

"Naravno da se ljudi pitaju zašto bi netko ukrao kravlja zvona", izjavio je Bernhard Gruber, glasnogovornik policije za Tirol dodajući da policija još uvijek istražuje tri krađe koje su se dogodile ovoga mjeseca na ukupno 10 krava. Sumnjaju da su lopovi u barem posljednja dva slučaja bili isti. 

Gruber je procijenio da zvona vrijede ukupno oko 500 eura

"Zvona nemaju visoku materijalnu vrijednost, ali je za same poljoprivrednike to više sentimentalna vrijednost", kaže Gruber. Što krave misle o tome, nitko nije pitao. 

Stočari svoju stoku na ispašu vode u proljeće, a vraćaju ih na farme prije zime. Upravo povratak goveda s pašnjaka povod je za slavlje pa je uobičajeno da austrijski stočari organiziraju proslavu u kojoj su krave ukrašene vijencima od cvijeća dok su sami farmeri obučeni u tradicionalne "lederhozne". Ovakve su proslave ondje postale prava turistička atrakcija


Tagovi

Tirolske krave Kravlje zvono Krađa Sentimentalna vrijednost Turistička atrakcija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.