Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba stoke
  • 31.05.2016. 15:00

Petir: Interventna cijena otkupu mlijeka!

U subotu, 28. svibnja 2016. godine je održana 9. županijska izložba stoke Sisačko-moslavačke županije na Sajmištu u Popovači.

Foto: Silva Videk
  • 2.188
  • 234
  • 0

U subotu, 28. svibnja 2016. godine održana je 9. županijska izložba stoke Sisačko-moslavačke županije na Sajmištu u Popovači, koju su organizirali Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija. Izložbu je otvorila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a Marijana Petir.

Marijana Petir je u nazočnosti predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije te drugih dužnosnika dodijelila i šampionsko zvono govedu koje je na izložbi od stručne komisije ocijenjeno najboljim, vlasnika Tomislava Lipovca iz Novog Sela Palanječkog.

Taj mladi uzgajivač koji ima 18 goveda rekao je da je zadovoljan sa svojom proizvodnjom mlijeka jer njegovo pobjedničko grlo daje 7.000 litara mlijeka godišnje, ali nije zadovoljan sustavom na tržištu, kao ni dodjelom poljoprivrednog zemljišta. Dodao je da poljoprivrednici nisu odgovorni zbog ruskog embarga i da traži da im država pomogne.

Potrebno uvesti red na tržište

Zastupnica Petir složila se s njim te je naglasila kako smatra da naša Vlada te inspekcijske i carinske službe trebaju uvesti red na tržište i stati na kraj prevarantima, nakupcima i prekupcima, kao i onima koje uvoze loše proizvode po jeftinoj cijeni i na taj način predstavljaju nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednim proizvođačima.

Pozvala je Ministarstvo poljoprivrede da donese Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse jer se problem nereda na tržištu ne može rješavati volonterski te je rekla da se zauzima da se isto učini i na europskoj razini. Istaknula je da hitno treba promijeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi ono došlo u ruke obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a ne tajkuna, kako je sada slučaj.

Nužno uvesti interventnu otkupnu cijenu od 30 eurocenti.

Istaknula je kako je EU osigurala 420 milijuna eura za pomoć proizvođačima mlijeka, ali da to nije dovoljno te da smatra da je nužno uvesti interventnu otkupnu cijenu od 30 eurocenti. "Poljoprivrednicima treba pomoći novcem iz proračuna jer oni su taj proračun punili svojim novcem dok su neki drugi svoj novac čuvali u Panami", bila je oštra Petir.

Istaknula je kako su svi stočari za nju pobjednici jer se poljoprivredom bave u gotovo nemogućim uvjetima no i dalje se ne predaju, stoga je zadatak svih razina vlasti zajedno da im pomognu. Izložba stoke okupila je preko 40 izlagača koji su na popovačkom Sajmištu prezentirali ukupno 73 grla stoke među kojima su se ocjenjivala i nagrađivala tri najbolja grla u kategorijama govedarstva i konjogojstva.

Foto: Silva Videk


Tagovi

Izložba stoke Popovača Marijana Petir Poljoprivredno zemljište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]