Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 18.02.2022. 12:00

Peradari na sastanku u Ministarstvu - koje promjene traže?

Državni tajnici Ministarstva poljoprivrede složili su se da je potrebna pomoć peradarskom sektoru te će nakon internih konzultacija predložiti mjere pomoći koje se mogu očekivati u ožujku

Foto: Depositphotos/FrameAngel
  • 283
  • 50
  • 0

Predsjednik Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Dražen Čurila i potpredsjednica Božica Špoljar na sastanku su u Ministarstvu poljoprivrede predložili mjere pomoći ovom sektoru.

Među njima su financiranje cijepljenja protiv Newcastle bolesti, izmjene u mjeri dobrobit životinja, uvrštavanje peradarstva u nove natječaje ruralnog razvoja, korištenje mjere 4.1.3, povećanje kvote plavog dizela, dodatne Covid potpore i smanjenje PDV-a za stajski gnoj s 25 posto na 5 posto.

"Zatražili smo da se robnim proizvođačima financira naređena mjera cijepljenja protiv bolesti kuge peradi kako bi se, posebice u tovu mesa peradi, pokazalo proizvođačima da se o njima vodi računa s obzirom na to da se iz proračuna za peradarstvo izdvaja znatno manje novaca nego za ostale sektore", izjavio je predsjednik odbora za peradarstvo Dražen Čurila.

Kada je riječ o dobrobiti životinja odnosno mjeri 14 Programa ruralnog razvoja, kaže, traže da se stvari vrate na početak što se tiče ovih uzgajivača budući da nije uvršten nijedan novi prijedlog samo u sektoru peradarstva. "Potrebno je uvrstiti realna poboljšanja dobrobiti koje peradari mogu postići, pogotovo za tovne piliće te uvrstiti i druge vrste peradi -pilenke, patke i slično", poručio je.

Žele biti dio novih natječaja

Naime, domaći peradari od Ministarstva traže i da se uvrste u nove natječaje ruralnog razvoja budući da osim promjene kaveza u alternativne sustave za držanje nesilica, zadnje 4 godine nije bilo natječaja za proizvođače peradi.

Kako bi mogli investirati u proizvodnju i držati korak s europskom konkurencijom potrebni su sektorski natječaji za izgradnju/rekonstrukciju objekata, automatizaciju/mehanizaciju, za preradu, za valionice, a važno je uključiti i rasplodne nesilice, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Među zahtjevima peradara je i da im se omogući korištenje mjere 4.1.3 – oko obnovljivih izvora energije, te da im se osigura povećanje kvote plavog dizela početkom godine kao i ostalim sektorima. 

"Oni smatraju kako je potrebno pojačati i službene kontrole veterinarske inspekcije te izjednačiti nivo rizika kod domaćih proizvođača, s onim koja predstavljaju skladišta kroz koja ulazi uvozna roba, odnosno potrebno je omogućiti izvješće koliko je bilo nadzora kod domaćih proizvođača mesa i jaja peradi, a koliko se isto kontroliralo u skladištima koja su registrirana za uvoznu robu" , istaknuo je Čurila.

Mjere pomoći već u ožujku?

Kako bi se peradarski sektor mogao nositi sa sve snažnijom uvoznom konkurencijom, posebice u vrijeme pandemije Covida 19, potrebno je vidjeti koliko je proizvođača do sada koristilo sredstva za Covid potpore te krenuti u izradu novog programa.

U Hrvatskoj se smanjuje broj peradi i svinja, ali goveda raste?

Jedan od stvari koje bi olakšale poslovanje sektora je i to da PDV na stajski gnoj koji je trenutno 25 posto bude smanjen na 5 posto kao kod ostalog repromaterijala u poljoprivredi, zaključak je Odbora peradara HPK.

Državni tajnici Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, Zdravko Tušek i Ante Mišura složili su se da je potrebna pomoć peradarskom sektoru te će nakon internih konzultacija predložiti mjere pomoći, a iste se mogu očekivati sredinom ožujka. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

HPK Dražen Čurila Peradarstvo Uvoz mesa Potpore Božica Špoljar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)