Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uckermärker goveda
  • 07.09.2021. 18:00

Pasmina Uckermärker sve popularnija u uzgoju krava - tele

U uzgoju ove pasmine naglašava se lakoća telenja te izražen majčinski instinkt dok meso goveda karakterizira mramoriranost.

Foto: Depositphotos/sippel
  • 351
  • 44
  • 0

Pasmina goveda Uckermärker potječe iz njemačkih pokrajina Brandeburg i Mecklenburg-Zapadno Pomorje, a postaje sve popularnija u sustavu uzgoja krava - tele.

Nastala je još 1970. križanjem pasmine charolais (šarole) i simentalske koja su se odlikovala visokim dnevnim prirastom i dobrom proizvodnjom mlijeka, piše Bauern zeitung. Na području bivše Njemačke Demokratske Republike (DDR) nije postojao organiziran uzgoj goveda već samo ograničen broj genetskih pričuvnih stada za spomenute pasmine kako bi se očuvala njihova reprodukcija.

No, da bi se podmirile potrebe stanovništva, bila je potrebna intenzivnija proizvodnja zbog čega se krenulo s križanjem goveda. Time je nastala pasmina Uckermärker, a svoje je priznanje stekla 1992. godine. Ovo je govedo popularizirao njemački lanac restorana Block House koji je 2015. godine u regiji Uckermark počeo s uzgojem stoke za svoje potrebe. Navodno su bili zabrinuti radi smanjenja količine goveđeg mesa iz uvoza. Naime, meso Uckermärker goveda ima izraženu mramoriranost, odnosno tanke slojeve masti unutar mišića što daje posebnu sočnost i okus. 

Što se tiče boje goveda, one dolaze u niz varijanti od gotovo bijele do kremaste ili šarene, stoga se neke životinje teško razlikuju po vanjskom izgledu od pasmine čijim su križanjem nastale. Odlikuju ih mišićavost i ispravni udovi. 

Osim toga, u uzgoju se naglašava lakoća teljenja, izražen majčinski instinkt i dobro ponašanje. Prosječan bik je visine u grebenu oko 150 cm, kada se oteli teži oko 45 kilograma, a kasnije dostiže 1.300 kg. Prosječna krava je visine u grebenu oko 140 cm i težine 1.150 kilograma.


Tagovi

Uckermärker Njemačka pasmina Goveda Krava-tele Mramoriranost mesa Govedina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]