Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paško ovčarstvo
  • 01.09.2015. 14:45

Paška ovca zaradi do 4 tisuće kuna godišnje!

Na Pagu ima 35.000 ovaca. Godišnje se proda oko 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i preko 150 tona paške janjetine.

  • 1.462
  • 64
  • 0

Na Pagu ima 35.000 ovaca. Godišnje se proda oko 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i preko 150 tona paške janjetine.

Polovica otočnog stanovništva živi u potpunosti ili djelomično od proizvodnje paškog sira i janjetine. U otočnim siranama, koje uz paški proizvode i druge vrste sireva, zaposleno je preko 150 ljudi. Registrirane sirane i OPG-i koji proizvode sir, ostvare godišnje prihode od 120 milijuna kuna, kaže načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.

Sir koji je zaposlio otok

U čast paškog sira održana 1. Fešta od sira!

Paški sir dobio je svoju feštu. U čast poznate hrvatske delicije, prošlog tjedna održana je Fešta od sira u mjestu Kolan, a događaju je prisustvovao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Paški sir je brand koji osvaja specifičnim okusom, pravljen od ovčjeg mlijeka kojeg daje paška ovca. Za specifičnost okusa zaslužna je ispaša ovce. Ovca u otočnom kamenu traži mediteranske trave koje su obilno posoljene morskom soli koju nanosi bura s Velebita.

Ovce koje zarade 140 milijuna kuna

Paški sir na prodaju

Paški sir dio je uspješne otočne priče otoka Paga, a mjesto Kolan je ono koje potvrđuje tu uspješnost. U mjestu uspješno posluje nekoliko obiteljskih sirana. Stopa nezaposlenosti je niska. Paška ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jedna je od rijetkih u Hrvatskoj, a kamoli na otocima, koja se i tijekom zimskih mjeseci može pohvaliti stopama rasta zaposlenih. Čak ljudi s kopna dolaze živjeti na otok, jer uspiju dobiti posao.

Uzroci tome su jednostavni - Pag je otok koji je povezan mostom s kopnom, ima razvijen turizam koji donosi novac svako ljeto i što je najvažnije, jaka povezanost turizma na tradicionalne domaće proizvode gdje su na prvom mjestu paška janjetina i paški sir i naravno paška skuta. Upravo ovi jaki brandovi osiguravaju opstojnost malih otočnih OPG-ovaca i razvoj mini obiteljski sirana. Brojke koje to potvrđuju otkriva načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.

Polovica stanovnika živi od paškog sira

"Na Pagu ima 35.000 ovaca. Godišnje se proda oko 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i preko 150 tona paške janjetine. Polovica otočno stanovništva živi upotpunosti ili djelomično od proizvodnje paškog sira i janjetine. U otočnim siranama, koje uz paški proizvode i druge vrste sireva, zaposleno je preko 150 ljudi. Registrirane sirane i OPG-i koji proizvode sir, ostvare godišnje prihode od 120 milijuna kuna", kaže načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.

Pag im razvijen turizam

Prema grubim kalkulacijama, jedna paška ovca svom vlasniku kroz sir, skutu i janjetinu zaradi 4.000 kuna. To znači da 35.000 paških ovaca zaradi 140 milijuna kuna. Pažani su usavršili tehnologiju proizvodnje do maksimuma. Janjci se rano odvajaju od majke, kako bi što više mlijeka bilo za sirenje.

Zaštitom sačuvati brand

Takva mlada paška janjetina ove godine dobila je zaštitu izvornosti na nacionalnoj razini. Time su konačno spriječene špekulacije u prodaji koje su prije bile moguće i koje su dovele do toga da se pod nazivom paška janjetina prodaje sve i svašta. Takva praksa, da joj se nije stalo na kraj, dovela bi i do urušavanja značaja branda. Pažani to isto žele postići i s paškim sirom. Osnovana je Udruga proizvođača paškog sira na čijem čelu se nalazi Marin Pernjak. Njegov otac Dubravko Pernjak vlasnik je obiteljske sirane Mih.

Standardizirana proizvodnja sira

"Naše kolege iz Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica odradili su lavovski posao i zaštitili pašku janjetinu oznakom izvornosti. To će dovesti do reda i pod imenom paška janjetina će se prodavati samo janjetina koja je proizvedena na otoku Pagu. Udruga proizvođača paškog sira više od godinu dana intenzivno radi na zaštiti izvornosti paškog sira. Paški sir je bez zaštite na vjetrometini. Prijeti opasnost da se obezvrijedi ovaj koji su teškom mukom stvarali naši stari. Zbog toga moramo zajedničkim snagama s Agronomskim fakultetom i Ministarstvom poljoprivrede ovaj projekt završiti u najkraćem mogućem roku", kaže Marin Pernjak.

Izvanredni profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kalit Samir kazao je kako je paški sir kvalitetan proizvod, čija je proizvodnja standardizirana u objektima koji su po svojim tehničkim uvjetima na najvećoj razini. Ministar Jakovina koji je bio u Kolanu kazao je kako se nada da će potpisati rješenje o zaštiti izvornosti paškog sira.


Tagovi

Paški sir Obiteljske sirane Paško mlijeko Mediteranske trave Ispaša ovce Tihomir Jakovina Kolan Fešta od sira Josip Zubović Pipe OPG Opstojnost OPG-a Otočne sirane Tehnologija proizvodnje Standardi proizvodnje Skuta Janjetina Zaštita izvor


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.