• Bolest kvrgave kože
  • 24.08.2016. 13:30

Panika u Crnoj Gori - potvrđene 2 stočne bolesti!

U Crnoj Gori bolest kvrgave kože napravila je štetu od pola milijuna eura! Prijavljeni su i slučajevi bolesti plavog jezika.

Foto: pixabay.com
  • 1.577
  • 78
  • 0

U Crnoj Gori je do sada laboratorijski potvrđeno 550 slučajeva oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože, pišu strani mediji, što znači da širenje bolesti posustaje i da mjere koje se već danima intenzivno poduzimaju na terenu daju rezultate, kažu tamošnji veterinari.

Dnevno se prosječno prijavi oko 20 novih slučajeva. Sva zaražena goveda se na human način uništavaju i zakopavaju uz primjenu maksimalnih sanitarnih mjera. Šteta se procjenjuje na preko pola milijuna eura, a farmerima će biti nadoknađeno svako bolesno grlo.

Najveći broj slučajeva bolesti registriran je na području Berana, Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polje. Cijepljenje goveda na području Crne Gore je završeno, a ostali su još samo pojedinačni slučajevi u udaljenim ruralnim krajevima, gdje nije bilo cijepljenja zbog teške dostupnosti.

Uz bolest kvrgave kože i bolest plavog jezika

Od prošlog tjedna na području Crne Gore registrirana je i bolest plavog jezika, a potvrđeno je 177 slučajeva bolesti. Od toga su 174 slučaja potvrđena kod ovaca, a tri kod goveda. Ohrabruje činjenica da je ovaj tip virusa manje opasan za zdravlje preživača od nekih drugih tipova virusa plavog jezika i da od njega rjeđe dolazi do uginuća životinja, kažu veterinari. Najveći broj je registriran na područjima Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Pozivaju se vlasnici čija goveda nisu cijepljena, da to što prije učine.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Bolest kvrgave kože Stočna bolest Crna Gora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."