Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 27.09.2022. 18:00

Pada prozvodnja mlijeka u Europskoj uniji? Koje države prednjače?

U prvih šest mjeseci 2022. mljekarama je isporučeno 503.000 tona manje sirovog mlijeka nego u istom razdoblju prošle godine

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 568
  • 70
  • 0

Manje je isporuka kravljeg mlijeka mljekarama u Europskoj uniji u prvoj polovici 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. Prema podacima Europske komisije, u 27 država članica ukupno je prikupljeno 74,02 milijuna tona sirovog mlijeka. To je za 503 tisuće tona ili 0,7 posto manje nego u prvoj polovici 2021. godine, piše Farmer.

Najveći utjecaj Njemačke

Najveći utjecaj je imao pad proizvodnje u Njemačkoj i Francuskoj, koje su vodeće zemlje u tom sektoru u EU. U Njemačkoj su isporuke smanjene za 1,5 posto na 16,15 milijuna tona, a u Francuskoj  za 1,4 posto na 12,52 mil. t. 

I u Nizozemskoj bilježe pad za 1,5 posto, na 6,91 mil. t. Stanje u Italiji, četvrtom najvećem proizvođaču u Uniji, je ostalo nepromijenjeno. Njihove su mljekare ostale na količini od 6,78 milijuna tona sirovog mlijeka. Najveće smanjenje proizvodnje je u zemljama jugoistočne Europe, gdje je evidentiran pad za 4,6 do 6,5 posto. U tome prednjače Rumunjska, Mađarska i Bugarska.

Pada i proizvodnja sira (Foto: Depositphotos/FreeProd)

Najveći rast isporuka zabilježen je u Austriji od 3,5 posto i Litvi od 3,1 posto. U Danskoj, Latviji i Estoniji one su porasle od 0,5 do 1,1 posto.

Veće cijene proizvoda

Smanjenje količine sirovine rezultirale su manjom količinom prerađevina. Tako je proizvedeno manje maslaca za 2,6 posto i obranog mlijeka u prahu za 3,8 posto.

Smanjili smo proizvodnju mlijeka za piće i maslaca, a povećali kravljeg sira i vrhnja?

Također, za 3,2 posto je manje punomasnog mlijeka u prahu, a proizvodnje sira je za jedan posto ispod prosjeka. Jedino vrhnje bilježi trend rasta za 1,7 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

Nedostatak na tržištu je rezultirao većim cijenama u Europi, ali i svijetu.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Proizvodnja mlijeka Cijene Europska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.