• TISUP
  • 02.11.2019. 15:00

Pad otkupne cijene junećih trupova

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o cijenama junećih trupova za rujan 2019. na tržištu Hrvatske i EU. 

Foto: Depositphotos/einariz
  • 657
  • 41
  • 0

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o cijenama junećih trupova za rujan 2019. na tržištu Hrvatske i EU. 

"Prosječna otkupna cijena junećih trupova A R3 klase u RH u rujnu 2019. iznosila je 25,93 kn/kg hladnog trupa te je zabilježen njezin pad u odnosu na kolovoz ove godine kao i u odnosu na rujan 2018. u iznosu od oko 2 posto.

Na EU tržištu je u rujnu 2019. prosječna otkupna cijena junećih trupova R3 klase iznosila 352,85 €/100 kg te je zabilježen njezin pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine u iznosu od 5,48 posto", navodi TISUP.

Raste otkupna cijena živih svinja i svinjskih trupova

Podsjećamo, Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je i stanje prosječne otkupne cijene svinja i svinjskih trupova u rujnu.

"Prosječna otkupna cijena živih svinja (80-120 kg) na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima u RH u rujnu ove godine iznosila je 11,05 kn/kg i u odnosu na lanjsku prosječnu cijenu svinja istoga razdoblja bila je viša za 3,46 posto. U nadolazećim zimskim mjesecima očekuje se porast potražnje za živim svinjama.

Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova T1-E u RH u rujnu ove godine iznosila je 13,85 kn/kg i u odnosu na kolovoz 2019. je porasla za 5,64 posto, a u odnosu na prosječnu cijenu iz rujna 2018. porasla je za 23,22 posto. U ovoj godini se trend porasta prosječne cijene u odnosu na prošlu godinu bilježi od travnja", navodi se na stranici TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijena Juneći trupovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mogu ih namirisati preko fotke. Direkt iz Doline. Foto: Kanjo/Neretvansko zlato :)