Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kangal
  • 25.07.2013.

Ovčarski pas čuva stado od vukova - Kangal

Kangali su turski ovčarski psi. Iznimno snažni, inteligentni, privrženi i odani vlasniku. Kada čuvaju stado ili imovinu izrazito su oštrog karaktera. Vukovi u sukobu s njima nemaju velikih izgleda

  • 33.302
  • 1.548
  • 0

Mnogi stočari susreću se sa učestalim napadima vukova na svoja matična stada. Osim napadima na stoku, vukovi, a i medvjedi, predstavljaju opasnost i za ljude.

Vukovi najčešće napadaju stada tijekom proljeća i jeseni. Osim ovaca na meti su koze, goveda, magarci... Ovo je jedan od učestalih problema poglavito u dalmatinskom zaleđu zbog velike populacije vukova. Kazne za ubijanje vukova dosežu visine i od nekoliko desetaka tisuća kuna, a ne treba zaboraviti ni da je to zaštićena vrsta čiji je odstrel dozvoljen samo uz nadzor države.

Vukovi su se ohrabrili i osim napada noću, često ih se može vidjeti i usred bijelog dana kako se približavaju kućama i torovima na čega ih tjera glad zbog koje riskiraju i vlastiti život.

Vukovi čine neprocjenjivu štetu

Kako su hajke na vukove zabranjene, čobani su prepušteni sebi u obrani stada. Nerijetko se događa da zvijeru "upadnu" u tor te ubiju životinje. Zakon o zaštiti vukova je protiv stočar koji ne mogu dopustiti ubijanje "blaga", niti mogu riskirati kazne za ubijanje predatora. Naknade za ubijeno grlo su male, s time da se još moraju priložiti dokazi o ubijenoj životinji (koja je pojedena).

Problem nastaje gubljenjem izvora hrane. Osim vukova i medvjeda, problem za stočare predstavljaju i lešinari koji odnose, tek donešene na svijet, mlade janjce i jariće.

Kangal - turski ovčarski pas

Kako bi se zaštitili od napada divljih zvjeri ljudi na svojim gospodarstvima drže pse čuvare. Jedan od takvih neustrašivih pasa je i Kangal - turski ovčarski pas.

Štene kangala

Prema najtočnijoj teoriji o ne-europskom porijeklu pastirskih pasa, turski ovčar Kangal najvjerojatnije potječe od drevnog psa čuvara stoke koji je sa migracijama naroda, koji su se bavili primitivnim stočarstvom, došao na područje Anatolije iz Centralne Azije između 10.000. godine PNE do 1300. godine NE. Jedno od tih plemena nazvanih Kayi klan bilo je osnivač Otomanskog carstva. Smatra se da je današnji izgled anatolskih pastirskih pasa uključujući i Kangala formiran početkom 12. st. kada je formirano i Otomansko carstvo.

Osnovna uloga Kangala, u regiji svog postanka grada Sivasa i Istočne Anatolije, bila je zaštita stada ovaca od napada divljih predatora u različitim vremenskim i geografskim uvjetima. Danas je prisutan u svim dijelovima Turske gdje se obavlja ispaša stada. Namjena mu je i dalje ostala ista, a pokazuje iste osobine kao i njegovi preci.

Kangale krasi snažna konstitucija, pravokutni oblik tijela prekiven gustom dlakom, visine grebena 65-78cm. Ovi psi vrlo su odani svom gospodaru i u njegovom prisustvu potpuno mirni i dobroćudni. Kada čuvaju imovinu ili stado izrazito su oštrog karaktera, hrabri, brzi, neustrašivi i nepodmitljivi.

Odrasla jedinka kangala

U Hrvatskoj djeluje uzgajivačnica pasa Kangal Croatia koja posjeduje nekoliko pasa najboljih europskih radnih i eksterijernih krvnih linija. Njihov cilj je uzgajati prave Kangale - vrhunske pse koji plijene pažnju svojim izgledom i temperamentom.

Kangal i su neustrašivi zaštitnici stada

Ukoliko trebate psa koji neustrašivo čuva imanje i stado, a ujedno je nježan sa djecom, onda biste trebali odabrati kangale. Ovo je jedna od najstarijih pasmina na svijetu, a vukovi u sukobu s njima nemaju velikih izgleda jer su ujedno i izrazito agresivni prema neprijatelju. Prednost kangala je što je to nomadski pas koji za razliku od ostalih ovčarskih pasa svoju dominaciju o branjenju teritorija pokazuje na svim terenima. Uzgajivačnica trenutno ima nove štence te je pravo vrijeme da ih kontaktirate.


Tagovi

Ovčarski pas Kangal Snažan Dobroćudan Inteligentan Turska Uzgajivačnica Vuk


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)