Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista pramenka
  • 05.03.2017. 09:00

Ovca pramenka ojanjila četvorke!

U gatačkom selu Vratkovići u BiH, ovca Labuda na svijet je donijela čak četiri janjeta!

  • 4.043
  • 445
  • 0

Čak četiri janjeta ojanjila je ovca Labuda na gospodarstvu Petra Tepavčevića, u gatačkom selu Vratkovići u BiH, na samoj granici sa Crnom Gorom.

"U moje 82 godine to se nije desilo. Jesu se bliznile, ali četvoro, nikada nije. Jesam preko televizije vidio da prikazuju. Prije sam imao jedno 50 ovaca, ali sam onda zanemogo i sad držim pet-šest ovaca", rekao je Petar za mojahercegovina.

U šesteročlanom domaćinstvu janjadi se najviše raduju najmlađi, četvorogodišnji Luka i dvogodišnji Simo koje je, kako kaže njihova majka Radmila, teško odvojiti od janjaca. Tepavčevići se inače ne bave ovčarstvom. Imaju tek nekoliko ovaca koje su ljeti u susjednom stadu, a sad, tokom zime, o njima najviše brine snaha Radmila.

Jedno uginulo, ostalo troje jagnjadi

"Bili smo uz Labudu dok je jedno po jedno izlazilo. Ojanjila je četvoro, ali je jedno nakon 24 sata uginulo, a ovo troje je dobro. Naše ovce su dobre i rasne, to je čista pramenka, nismo je ničim posebno hranili, uobičajeno, sijeno i voda, a sad ćemo ju morati pripaziti kako bi othranila ovo troje", ispričala im je Radmila.

Kako su im rekli u Veterinarskoj stanici, kod domaćih ovaca normalno je da ovca ojanji jedno janje. Vjerojatnost za dva janjeta po ovci u stadu može varirati od 10 do 40%, ovisno o rasi i načinu ishrane, a tri janjeta je vrlo rijetko. Stoga se Labuda sa svoja četiri janjeta, zaključuju, može svrstati u fenomene.

Izvor i foto: mojahercegovina.com


Tagovi

Ojanjila četvorke BiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]