Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovan Mića
  • 20.09.2021. 13:30
  • Bogatić

Ovan Mića ima skoro 200 kg - zaslužna genetika i dobra hranidba

Uz bika Miška, poznat je i nositelj titule najtežeg ovna na sajmu u Novom Sadu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.571
  • 45
  • 0

Uz Miška, najtežeg bika na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, titulu najtežeg ovna u konkurenciji virtemberg pasmine, ali i uopće osvojio je Mića sa 186 kilograma.

Njegov vlasnik Goran Čolić iz Bogatića u susjednoj Srbiji već se 20 godina bavi ovčarstvom, a posljednjih 17 uzgaja samo virtemberg ovce. Najviše mu se sviđa ova pasmina, kaže za Agroklub, jer je krupna, jake konstrukcije i dobre su majke koje daju dosta krupnu janjad koja brzo stigne za daljnju prodaju.

"Sada imam 198 ovaca i 19 ovnova za priplod različite linije. Strogo vodim računa o genetici. Trenutno imam pet uveženih ovnova čiji su roditelji original 'nijemci'. To je nešto novo, ali imam i genetiku isto od uveženih, s tim što su proizvedeni ovdje kod mene. Mića je na primjer, treća generacija tih", kaže ovaj stočar.

Ističe, da bi se dobilo grlo od skoro 200 kilograma, mora se raditi i na genetici i na dobroj hranidbi. Ako je dobra hranidba, a loša genetika, željena kilaža se ne može postići.

Dobra genetika i dobra hranidba potrebna je za najtežeg ovna, kaže Čolić

"Najbolje je kad ima kukuruza, miješano s ostalim. Proizvodim hranu za stoku na 15 ha, a nekih 30 posto kupujem."

Jedan dio od 30 grla "drži" kombinirano u oborima i na ispustu. Ostale su non-stop vani, kaže, nekih 60 ovaca je na 50 ari, sve je ispregrađeno, a svaki ovan ima svoje ženke. 

"Ovdje imamo pet različitih linija, pet ovaca. Sve su umatičene", napominje naš sugovornik.

Osvrt na korona godinu/e

Svoja grla uglavnom prodaje pojedinačnim kupcima. Sama prodaja ide nekoliko godina dobro, pa onda loše. Korisnik je subvencija i ističe da je zadovoljan. 

Mića sa svojih pet ženki

Prošla godina, kaže, bila je loša za ovčare, a ove su imali bolju prodaju. Međutim, u ovoj godini povećane su i cijene repromaterijala, žitarica, goriva, gnojiva... Pitali smo Čolića, kako se financijski uklopio s tim u onaj dio hrane koju kupuje?

"Uzimam većinom otpad, 30 posto, iz mlinskih industrija. Znači, taj nus proizvod koji nikom ne treba i tu se podmirujemo. A, neisplativo je da se kupuje hrana za njih po ovim sada cijenama. Kod ove hrane što ja kupujem nije bilo odstupanja", kaže Čolić i dodaje da je trenutno teško doći do nje jer je svi žele.


Fotoprilog


Tagovi

Goran Čolić Najteži ovan Mića Genetika Novosadski sajam


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]